Details
Duitsland oogst Eiswein 2016
De Duitse wijnprinses Christina Schneider (foto) uit Franken was onder de eerste gelukkige producenten die via sociale media foto’s van haar Eisweinoogst publiceerde. In haar geval ging het om bevroren Silvanerdruiven die bij -9,7 graden Celsius geplukt konden worden in de wijngaard Nordheimer Vögelein bij een mostgewicht van 162 ° Oechsle.
Mosel, Nahe, Pfalz en Rheingau zijn andere gebieden waar men in de nacht van 30 november Eiswein kon oogsten. Dat gebeurde bijvoorbeeld met Rieslingdruiven in de historische wijngaard Steinberg vlakbij Kloster Eberbach in de Rheingau, geplukt bij -7,6 ° Celsius en een mostgewicht van 138° Oechsle. De keldermeester verwacht dat ze Eiswein van uitstekende kwaliteit zullen opleveren. Bij wijngoed Frick in Flörsheim, ook in de Rheingau, haalden de Rieslingdruiven een mostgewicht van 150° Oechsle.
In de Pfalz vroor het vooral rond Bad Dürkheim. Daar behoren wijngoed Fitz-Ritter, en de coöperaties Winzer Herrenberg-Honigsäckel en Vierjahreszeiten Winzer tot de gelukkige winnaars.
Volgens de Duitse wijnwet moet het minimaal 7 graden vriezen om de diep bevroren druiven te plukken. In die toestand moeten ze geperst worden om er het geconcentreerde sap aan te onttrekken. (video: dik en plakkerig Eisweinsap dat uit de pers druppelt).
Wijnproducenten kijken uit naar nog meer koude nachten om de nog resterende druiven te kunnen plukken die ze bewust in de wijngaarden hebben laten hangen in de hoop op Eiswein 2016 (video: pluk Eiswein in Duitsland).
Terug Print