Wijnmakerij Emmerich-Koebernik

Als je een eerste indruk wilt krijgen van de grote traditie en lange geschiedenis van wijnmakerij Emmerich-Koebernik, kun je het beste meteen na de ingang omhoog kijken. Daar aan het plafond hangen talloze foto's en afbeeldingen, een enorme galerij met indrukken van negen generaties. Een blik omhoog als een blik terug.

De familie Emmerich-Koebernik leeft al eeuwen als wijnboeren in het woeste landschap van de Nahe in het Rijnlandse Leisteengebergte, een markante regio met drie al lang gedoofde vulkanen. Wat hier nooit is uitgestorven, is de passie voor wijnbouw, die hier stevig is geworteld. Er zijn bewijzen van wijnbouw op de boerderij die teruggaan tot 1730. Al in de jaren 1920 werden flessen in houten kratten verpakt en per spoor verzonden. De passie voor wijnmaken werd doorgegeven aan Hermann Emmerich en zijn vrouw Emmi. Het echtpaar legde hun hart en ziel in het wijnmaken en vestigde het bedrijf als een puur wijnbouwbedrijf.

Doris Emmerich, die in 1974 als Duitse wijnkoningin wekenlang de wereld rondreisde, en haar man Ernst-Günter Koebernik bewerken vandaag in totaal 14 hectare wijngaarden. De vele verschillende bodemsoorten in de omliggende regio laten veel ruimte voor druivensoorten en stijlen. Vulkanisch gesteente, verweerd zandsteen, leem, kalksteen, leem en kleileisteen vormen de ideale ondergrond voor spannende wijnen in acht verschillende variëteiten, vooral Riesling en Silvaner, Pinot Blanc en Pinot Gris. De Schlossböckelheimer Königsfels, een van de grootste wijngaarden van de Nahe, wordt beschouwd als de beste Riesling van het landgoed.

 

Dochter Christiane heeft het wijnhuis een nieuwe impuls gegeven. Na haar studie International Wine Business en een tijd in de Chileense wijnwereld te hebben doorgebracht, keerde ze terug naar het landgoed van haar ouders. Hier ontwikkelde ze haar eigen lijn, met slimme etiketten en „Bock auf Riesling“ of „Bock auf Silvaner“ namen zoals „Bock auf Riesling“ of „Bock auf Silvaner“. Een originele symbiose tussen reebok en wijnstok.

Of het nu de Bock-creaties van de dochter zijn of de wijnen van de ouders, er is genoeg te proeven in de wijnwinkel, die visueel indrukwekkend is met zijn indrukwekkende houten buitenkant. Binnen biedt het met zijn ramen van vloer tot plafond een bijzonder uitzicht op het oude wijnbouwershuis uit 1857 en een blik in de barriquekelder. Bij de wijn worden lekkere hapjes geserveerd, waaronder wildproducten uit de wildwinkel in het boswachterijkantoor Soonwald, Waldwi_symfonyöckelheimer Weintrüffel en bonbons van chocolatier Eber hard Schell. Als de goede zielen van het landgoed zorgen oma Emmi en tante Trude voor het fysieke welzijn. De dames zijn al te zien bij de ingang: omhoog kijkend naar het plafond.

Neem contact op met