Wijn- en mousserende wijngoed Hubertus Triebe

De regio Saale-Unstrut, het noordelijkste kwaliteitswijnbouwgebied in Duitsland, wordt gekenmerkt door de heuvels en valleien van de rivieren Saale en Unstrut. Het ligt in Saksen-Anhalt en Thüringen. Hier wordt al zo'n 1000 jaar wijnbouw bedreven, waarvan het oudste bewijs te vinden is in een document uit 1121, waarin bisschop Dietrich wijngaarden en wijnmakerijen noemt en de stichting van het benedictijnenklooster van Posa bevestigt.

Het wijn- en mousserende wijngoed Hubertus Triebe ligt in het Schnaudertal bij Zeitz, met als herkenningspunt kasteel Moritzburg. In de Middeleeuwen was de wijnbouw in dit gebied tot stilstand gekomen, dus de heroprichting in 1999 was een historisch moment voor de regio. Het kleine familiebedrijf was tot 2008 gevestigd in Salsitz en verhuisde in 2009 naar het Zeitz district van Wuuml;rchwitz. Hier ligt de focus op zoete, elegante wijnen“ zoals Müller-Thurgau, de aromatische Bacchus of Kerner met zijn Riesling kenmerken. Alle druiven op de 4,3 hectare worden met de hand geoogst, aldus wijnmaker Hubertus Triebe.

Een gelegenheid om het wijnassortiment te leren kennen is de grote landgoedwijn- en mousserende wijnproeverij, die ook wordt geserveerd met regionale kaasspecialiteiten, waaronder Würchwitzer Milbenkäse op verzoek. Het werd tien jaar geleden opgenomen in de „Ark van de Smaak“ door Slow Food Duitsland. Mijten ontwrichten de kaasproductie wereldwijd. Alleen in de regio Altenburg wordt de mijt niet bestreden, maar al honderden jaren gecultiveerd. De mijtkaas rijpt uitsluitend door de werking van de spinachtige (Tyroglyphus casei L.). Zijn stofwisselingsproducten zijn verantwoordelijk voor de fermentatie en geven de kaas zijn typische smaak. Würchwitzmijtkaas wordt beschouwd als de „meest levendige kaas ter wereld“ ...

 

Hoezeer de regio zich in de afgelopen tweeënhalve decennia sinds de hereniging heeft ontwikkeld op het gebied van toerisme, is te zien aan de vele aanbiedingen en themareizen. De wijnroute Saale-Unstrut werd in 1993 geopend en loopt tegenwoordig over een totale afstand van 60 kilometer en komt ook langs Zeitz.

Daarnaast zijn de Romaanse route, de archeologische route „Himmelswege“ en vele fiets- en wandelroutes, waaronder de 17 kilometer lange „Weinroute Weiße Elster“ goed bewegwijzerd door het charmante en historische landschap met de hoge ambitie om op de Unesco Werelderfgoedlijst te komen. De Unesco-commissie zal in de zomer van 2017 beslissen of ze de aanvraag voor een aparte sponsorvereniging goedkeurt. Wellicht is het binnenkort mogelijk om wijn uit het werelderfgoed te drinken bij wijnmakerij Hubertus Triebe.

Openingstijden

Dinsdag: 10:00 - 18:00
Woensdag t/m zaterdag: 14:00 - 18:00
En op afspraak

Openingstijden wijnwinkel Dinsdag t/m vrijdag 14:00 - 18:00 en op afspraak

Neem contact op met