Wijnmakerij Dr Josef Köhr

De huifkar is natuurlijk iets heel speciaals. Het is een must als Josef Köhr en zijn vrouw Martina je uitnodigen voor een avontuurlijke dag op hun wijnmakerij. Zo'n dag begint altijd met een glas mousserende wijn voordat de huifkar je meeneemt op een meerdelige wijnproeverij door een zee van wijnranken. Onderweg worden de eigen wijnen van het landgoed geproefd en besproken op de verschillende stopplaatsen en de reizigers leren veel interessante en historische feiten over de regio, totdat het prachtige uitzicht vanaf de rand van het Pfälzerwald, een Unesco biosfeerreservaat, zich opent op de uitgestrekte Rijnvlakte. Er is nauwelijks een betere manier om wijn te ervaren!

Meer dan 40 jaar geleden nam Josef Köhr het 300 jaar oude familiebedrijf over aan de westelijke rand van de Rijn Graben, waar verschillende grondsoorten in een klein gebied zorgen voor duidelijke verschillen in de wijnen. De bekendste locaties zijn het Ruppertsberger Reiterpfad en de Nußbien, de Hoheburg en de Linsenbusch. De dominante druivensoorten zijn de typische klassiekers die hier al eeuwen worden verbouwd, zoals riesling, pinot blanc en pinot gris, en de belangrijkste rode druivensoort, pinot noir. Om zijn wijnen te categoriseren, verdeelt Köhr ze in een classificatieschema met drie niveaus: van „Entry“, het instapsegment met betrouwbare wijnen voor elke dag, „naar de „Premium“lijn, die wordt bepaald door hoge locatiestandaarden, naar de „Superior“ met nobele wijnen van de hoogste kwaliteit.
De Vinothek „Winelounge“ is de eerste aanloophaven voor alle gasten - een moderne, elegante, tijdloze ruimte met een oppervlakte van 110 vierkante meter, die grenst aan het binnenterras met nog eens 100 vierkante meter. Het interieur wordt gekenmerkt door een evenwichtige en bijpassende inrichting. Materialen als donker hout en beton worden afgewisseld met acryl zitmeubilair, terwijl een grote bank de lange witte bar aanvult. Er is ook een restaurant geïntegreerd in de „Winelounge“ waar seizoensgebonden gerechten met regionale specialiteiten en een licht mediterrane focus worden geserveerd. Dat is ideaal, want hier, in de beschutting van de Haardt, een bergketen van het Pfälzerwald, is de streek dankzij het klimaat zo vruchtbaar dat zelfs planten uit het Middellandse Zeegebied er goed gedijen.

In 2015 kreeg de familie Köhr de eerste prijs in de wedstrijd Rijnland-Palts en Saarland Wijnbouwer van het Jaar voor het succesvolle totaalconcept van de vinotheek. Zijn zoon Christopher, die oenologie heeft gestudeerd in Frankrijk, Italië en Australië en ernaar uitkijkt om op een dag het bedrijf, de wijnmakerij, het landhuis en de wijnlounge over te nemen, zal ervoor zorgen dat de geschiedenis van de Köhr wijnmakerij wordt voortgezet. En natuurlijk de huifkar.

 

Openingstijden

Donderdag t/m zaterdag: 16:00 - 23:00
Zondag: 12:00 - 22:00

 

Neem contact op met