Wijnmakerij Leo Fuchs

„Laten we vasthouden aan het oude, als het goed is, maar laat op de oude grond het nieuwe elk uur werken.“ Dit werd al gezegd door de 19e-eeuwse Zwitserse dichter Gottfried Keller. Dit is ook de leidraad bij het door de familie gerunde Leo Fuchs kwaliteitswijnhuis met zijn eigen Pomaria wijnwinkel, waar ouderwetse stijl en moderne architectuur zo mooi samengaan. De historische Moezelwijnbouwerswoning uit de 18e eeuw werd in 2005 volledig gerenoveerd en omgebouwd tot een open, uitnodigende vinotheek. Het resultaat is een juweel aan de Moezel en een ontmoetingsplaats om te kijken, te proeven en te genieten.

Sinds juli 2015 is Ulrich Fuchs de enige eigenaar van het traditionele wijnhuis Leo Fuchs. Voor zijn vader Bruno en zijn moeder Brunhilde ging hiermee een hartenwens in vervulling, omdat zo de sinds 1624 bestaande wijnbouwtraditie in de familie behouden zou blijven - als synoniem voor genot en kwaliteit, passie en drinkplezier. Ulrich en Bruno Fuchs geven bezoekers graag een kijkje in de kelder en organiseren wijnproeverijen naar de persoonlijke smaak van hun gasten; deze proeverijen worden geserveerd met brood en water.

De wijnen zijn ook helder en duidelijk: helder, aromatisch en evenwichtig. Met fijne leisteenmineraliteit en uitgesproken fruittonen, zoals de rieslingwijn „Vom grauen Schiefer“. Of de „Sinfonie“ een zachte, romige cuvée gemaakt van fijne witte Bourgondische druiven. Naast riesling, dat met 76 procent overheerst, verbouwt de familie de laatste jaren ook steeds meer witte Bourgognedruiven zoals chardonnay en pinot blanc - atypisch voor de Moezel, kenmerkend voor het wijnhuis van Leo Fuchs.

De vinotheek in het pittoreske 450 zielen tellende dorpje Pommern in het hart van de Moezelwijnstreek is ook heel uniek en individueel. De kamers op de begane grond van de vinotheek werden ontwikkeld met strikt respect voor de historische bouwstructuur, zoals kalkpleister, pilaren en balken, met in het midden een grote bartafel van natuursteen, de zogenaamde wijnproefruimte. In combinatie met de 30 vierkante meter grote ruimte van de vinotheek werden de open ruimtes ervoor ontworpen als terras en horecagedeelte met materialen die typisch zijn voor de Moezel, zoals breuksteen en basaltlava.

Geen wonder dat, naast de bekroonde wijnen, de vinotheek zelf in 2007 ook werd bekroond met een prijs in het kader van de Wijnarchitectuurprijs. „Het creëert een authentieke sfeer door af te zien van modieuze houdingen“ oordeelde de jury en schreef verder: „Het ontwerp is sympathiek stijlvol.” Als je het zelf wilt zien, kun je het beste een bezoek brengen aan deze prachtige regio in Rijnland-Palts. Om te zien hoe het uitstekend werkt als er elk uur nieuwe dingen op oude grond komen.

 

Openingstijden

April - December:
Maandag - Donderdag: 17:00 -19:00
Vrijdag: 13:00 - 19:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00
En op afspraak

Openingstijden VINOTHEK POMARIA April tot december Maandag t/m donderdag 17 - 19 uur Vrijdag 13 - 19 uur zaterdag 10 - 17 uur en op afspraak

Neem contact op met