Matthias Müller Wijnmakerij

Spay aan de Middenrijn ligt in het hart van het Werelderfgoed Boven-Middenrijndal dat in 2002 door Unesco werd uitgeroepen. De wijnbouwtraditie van het wijnhuis Müller gaat 300 jaar terug. In het begin was het een traditioneel gemengd bedrijf waar wijnstokken werden verbouwd op de steile hellingen. Sinds drie generaties ligt de focus echter volledig op wijnbouw. Kort voor de millenniumwisseling gaven Heinrich en Hilde Müller het wijnhuis over aan hun zoon Matthias en zijn vrouw Marianne, die het bedrijf uitbreidden van vier hectare tot 17 hectare vandaag, waarvan het grootste deel wordt gedomineerd door riesling, dat 88 procent van het domein uitmaakt. Het resterende areaal is verdeeld tussen grijs, pinot noir en pinot blanc.

Dankzij de hoge mineraliteit van de leisteenstokken zijn de wijnen fruitig en elegant, gelaagd en krachtig. Er zijn zowel verfijnde en delicaat smakende lokale wijnen als krachtige en perfect uitgebalanceerde single-vineyard wijnen. Een handelsmerk is de „Edition MM“ lijn. Dit zijn speciaal gevinifieerde single-vineyard wijnen van oude wijngaarden, die rijpen met een uitstekende kwaliteit en individualiteit in zowel de droge, off-droge en residuele bereik. En natuurlijk de specialiteit van het domein: wijnen van topkwaliteit.

In 2012 ontvingen de Müllers de prijs "Wijnmaker van het Jaar" van wijngids Gault Millau. In datzelfde jaar openden ze hun nieuwe vinotheek in het midden van het oude vakwerkensemble in het centrum van het dorp Spay, een gebouw dat in het oog springt met zijn kleurrijke glazen ruiten in de 16 meter lange raamgevel en dat een kleurenspel opent dat naadloos doorloopt binnenin. Verschillende groentinten doen denken aan de wijnbladeren in de verschillende vegetatiefasen, de aardetinten van de leistenen vloer en het gele goud van de zonnestralen.

In verschillende weekends van het jaar toveren de Müllers hun vinotheek om tot een wijnbistro en serveren ze seizoensgerechten, van aspergetaart tot een kaastaart. Daarnaast zijn er verschillende avondevenementen als onderdeel van de „Mittelrhein-Momente“ evenementenreeks, bijvoorbeeld met cabaretiers zoals Thomas C. Breuer met zijn „Kabarett Sauvignon“ of muzikanten.

Heinrich en Hilde Müller, die tientallen jaren het wijnhuis runden, worden nog steeds vaak gezien. Je kunt ze tegen het lijf lopen tijdens een wandeling in de wijngaarden van Bopparder Hamm en ze zullen je vertellen over de geschiedenis en de specialiteiten van de lokale wijnen.

Het wijnhuis blijft ook in de volgende generatie in het familiebedrijf: Johannes, zoon van Matthias en Marianne, zal na zijn opleiding en studie in Geisenheim bij zijn ouders in het wijnhuis werken. Hun zoon Christoph, die twee jaar jonger is en momenteel zijn studies aardrijkskunde en economie afrondt, helpt ook mee. Heinrich en Hilde Müller hebben alle reden om trots te zijn op hun kleinkinderen.

Openingstijden

 

Maandag t/m zaterdag: 08:00 - 19:00
Zondag: 10:00 - 17:00
Verdere afspraken in overleg

Wijnverkoop ma-za. 9-19u, zo. 10-17u

Neem contact op met