Wijnhuis Rainer Sauer

Even het adres heeft een naam die een belletje doet rinkelen, een heel toepasselijke naam: Bocksbeutelstraße 15. Welkom bij wijnmakerij Rainer Sauer, in het land van de Frankische wijn en het thuis van de Escherndorfer Lump. Hier, ten noorden van Würzburg aan de oevers van de rivier de Main, kenmerkt wijn al eeuwenlang het land en het leven, in ieder geval sinds de Karolingische tijd, toen de nederzetting werd gesticht, zo niet veel langer.

Zo oud als de geschiedenis van Escherndorf en zijn klomp, die hier groeit op 230 miljoen jaar oude, verweerde schelpkalk, is, zo modern is de ambiance van de vinotheek van Rainer Sauer, die de wijnmakerij in 1979 overnam en tegenwoordig samen met zijn vrouw Helga runt. In 2015 verbouwden ze samen met hun zoon Daniel.

Het middelpunt is de nieuwe vinotheek, die volledig is verbouwd en een architectonisch geslaagde compositie is met een wijnthema. De grote lichtbol die met een diameter van 160 centimeter aan het plafond hangt, het symbool van de zon, is vanaf het voorplein goed zichtbaar door de grote glazen pui. De gloeilampen langs de trap van de begane grond naar de benedenverdieping zijn daarentegen gestileerd als regendruppels. De massieve treden zijn gemaakt van schelpkalksteen, met aan het uiteinde langwerpige, dunne ijzeren steles die doen denken aan druivenranken. De vinotheek is een duidelijk, helder, onopvallend en harmonieus kunstwerkje.

 

Wat de wijnen betreft, geeft de familie de voorkeur aan Silvaner, dat goed is voor 61% van de 14 hectare wijngaarden in het winderige valleigebied. Daarna volgen Müller-Thurgau (20%) en Riesling (9%). Sinds 2008 bewerken de Sauers ook vier hectare wijngaarden volgens de richtlijnen van de biodynamische wijnbouw. De hoogste prioriteit is om de duurzaamheid van de teelt, de zorgvuldige omgang met de natuur en de wisselwerking tussen bodem en wijnstok nog beter op elkaar af te stemmen.

De Gault Millau wijngids bekroonde drie druiven met speciale aandacht. Gerhard Eichelmann schreef over de 4,5 sterren die hij in 2015 toekende: "Als je geïnteresseerd bent in Silvaner, kun je niet om hem heen, en als je nog niet geïnteresseerd bent in Silvaner, moet je naar Escherndorf gaan en Rainer Sauer bezoeken.Rainer Sauer levert al vele jaren zijn heerlijke wijnen aan de delicatessenzaak Dallmayr in München. In 2016 ontving het wijnhuis ook voor de vijfde keer in zes jaar de Best of Gold award, een titel die jaarlijks wordt toegekend aan de tien beste wijnen en wijnboeren in Franken. De winnaar van dit jaar in de categorie Kabinett fruit was de Escherndorfer Riesling VDP.

 

Het lijdt geen twijfel dat de traditie van familiewijnbouw nog lang zal worden voortgezet. Zoon Daniel vertegenwoordigt de volgende generatie; de afgestudeerde wijnmaker werd in 2011 door de DLG uitgeroepen tot Jonge Wijnmaker van het Jaar. Wijn zal ook de toekomst van de familie Sauer vormgeven.

Neem contact op met

  • Wijnhuis Rainer Sauer

    97332 Volkach-Escherndorf Bocksbeutelstraße 15 Bayern DE