Wijnmakerij Rebenhof - Rieslingmanufaktur

De Middenmoezelvallei is een soort „Grand Canyon van de riesling“. Als deze witte wijndruif ergens thuis is, dan is het wel hier, in dit 120 kilometer lange, schilderachtige stuk land. Natuurlijk heeft de druivensoort ook een echt thuis in het wijn- en vakantieoord ürzig: in de Rebenhof, de "Rieslingmanufaktur" van Johannes en Doris Schmitz.

Ürzig ligt niet ver van de middeleeuwse wijn- en filosofiestad Bernkastel-Kues. De moderne ambiance van de fabriek is een eerbetoon aan de belangrijkste druivensoort van de Moezel. Heldere lijnen die overeenkomen met de helderheid van Riesling, natuurlijke materialen zoals leisteen en eiken worden gecombineerd met moderne componenten zoals glas en staal. Het resultaat is een fascinerend project.

Op ongeveer zeven hectare vinifieert de familie uitsluitend riesling, grotendeels van de steile hellingen van de beroemde wijngaarden „Ürziger Würzgarten“ en „Erdener Treppchen“ die worden gekenmerkt door het geheel eigen microklimaat van de Moezel. De opbrengsten van de overwegend oude, ongeënte rieslingstokken worden bewust laag gehouden, zodat het volledige potentieel van de wijngaard zich kan ontplooien. Selectief plukken met de hand, voorzichtige verwerking van de druiven, langzame, natuurlijke gisting en rijping - dit alles is hier vanzelfsprekend. Als resultaat behoudt de wijn wat de druif heeft meegebracht: geconcentreerde, langdurige fruitsmaken, sterke mineralen van rode leisteen en conglomeraatbodems, zoals typisch is hier.

Hoe de wijn wordt verbouwd en gerijpt, hoe hij van de wijnstok naar de fles gaat - het hele ambacht van een wijnmaker wordt hier aan de bezoeker overgebracht in de „Riesling Manufaktur“  . Tijdens de regelmatige rondleidingen neemt Johannes Schmitz bezoekers mee langs de zes meter hoge roestvrijstalen tanks, de fermentatietanks met regeltechniek en het wijnlaboratorium. Natuurlijk zijn proeverijen een must, vergezeld van kaasvariaties uit de Daun Eifel, wildham en salami van lokale jachten en zelfgemaakte tarte flambée.

Onder andere onderscheidingen is het domein bekroond als „Best Steep Slope Riesling“ in de internationale „Best of Riesling“ competitie, Gault Millau kende het domein twee druiven toe en Eichelmann drie sterren. De wijnmakerij is ook erkend als kwaliteitsbedrijf door het Moezel Regional Initiative, net als het Gästehaus am Rebenhof, waar gasten kunnen kiezen tussen een kamer, een vakantiewoning of een appartement.

Wie wil, kan het „Verwenarrangement“  boeken. Dit omvat twee overnachtingen met ontbijt, rondleidingen door de wijngaard, rondleidingen door de wijnkelders, wijnproeverijen tijdens het seminar inclusief diner en gastronomische menu's en een boottocht over de Moezel. Natuurlijk is het pension ook het startpunt voor individuele excursies, wandelingen en fietstochten. In de „Riesling Canyon“ 

is het niet echt moeilijk om je eigen plezier te regelen met alle vrijetijdsactiviteiten die deze magische regio te bieden heeft.

 

Openingstijden

November - april:
Maandag t/m vrijdag: 9:00 - 17:00 uur (behalve woensdag)
Zaterdag: 9:00 - 15:00 uur
Buiten openingstijden op afspraak

Rassen

Neem contact op met

  • Weingut Rebenhof - Rieslingmanufaktur

    54539 Ürzig-Ürzigermühle Hüwel 2-3 Rheinland-Pfalz DE