Regnery Wijnmakerij

Toen Peter Regnery en zijn vrouw Andrea jaren geleden besloten om een nieuwe vinotheek te bouwen op hun wijngaard in Klüsserath, waren ze het vanaf het begin eens over de vorm: „Bloß nothing angular", zeiden ze toen. Een richtlijn die architect Marco Hoffmann ter harte nam en op briljante wijze realiseerde. Het ontwerp van de vinotheek, die in 2013 werd geopend, resulteerde in een ongewone structuur die uniek is in dit kleine stadje aan de Moezel en niet te vergelijken is met de klassieke structuur van de omliggende huizen: Het strekt zich uit over twee verdiepingen, met daaronder een groot keldergewelf, een constructie van gewapend beton, staal en hout, die schuilgaat achter een sensationeel 6,30 meter hoog gordijn van ruwgehakte en geoliede eiken balken. Een bijna futuristisch ogend object op deze plek met een lange geschiedenis.

De wijnmakerij werd opgericht in de 17e eeuw en is al generaties lang in handen van de familie Regnery. Er was een grote omwenteling in de jaren 1970, toen de senior manager Franz Josef Regnery, die vandaag de dag nog steeds actief is in het wijnhuis met zijn vrouw Waltraud, zijn wijngaarden in de vlakke gebieden verkocht en percelen kocht op de beste locaties van de Klüsserather Bruderschaft. Dit wierp zijn vruchten af. Vandaag de dag bewerkt zijn zoon Peter, die het landgoed in 2000 overnam na een studie en het opdoen van ervaring in het buitenland, 7,5 hectare van de beste leisteenhellingen en zorgt samen met zijn vrouw Andrea ook voor hun nakomelingen: zoon Jakob en tweelingdochters Frieda en Greta.

De belangrijkste druivensoort is riesling, die ongeveer 70% van de wijngaarden beslaat en wordt gerijpt in zowel roestvrijstalen als houten vaten. De overige 30% bestaat uit rode druivensoorten, voornamelijk Pinot Noir en - als specialiteit voor de Moezelstreek - Syrah, dat in 2013 door het vaktijdschrift Vinum werd uitgeroepen tot een van de tien beste Duitstalige teeltgebieden. Ook de wijngids Eichelmann bracht in 2016 een ode aan hem: "Peter Regnery presenteerde ook dit jaar een sterke collectie; hij slaagt erin om zijn rode wijnen gelijk te maken aan de Rieslings zoals bijna geen enkele andere Moezelwijnboer.“ Maar ook de Riesling is meermaals bekroond: in 2015 won de 2014 Edition Michelskirch goud bij drie onderscheidingen, waaronder de „Berliner Wein Trophy“.

Bezoekers kunnen de wijnen proeven in de indrukwekkende vinotheek. Hetzij direct na de ingang voor een muur met felverlichte foto's van de wijnmakerij, hetzij op de met licht overgoten bovenverdieping, die gasten bereiken via een trap van eikenhout en roestig staal. Dankzij een ingenieuze vouwtechniek kan de buitenmuur opzij worden geschoven, zodat het interieur bij zonneschijn overgaat in het buitenterras en de blik wordt getrokken naar de wijngaarden en de glooiende heuvels van het omringende platteland. Ook dit is helemaal zonder hoeken.

Afspraken op afspraak.

Openingstijden van de vinotheek: Maandag - vrijdag: op korte telefonische afspraak Zaterdag: 10u - 18u

Neem contact op met

  • Regnery Wijnmakerij

    54340 Klüsserath- Mittelstraße 39 Rheinland-Pfalz DE