Rudolf Fürst Wijnmakerij

Sommige mensen die door dit gebied hebben gereisd, zeggen dat dit deel van Neder-Franken een van de mooiste delen van Beieren is. Dit gebied, Churfranken genaamd, ligt in het noordwesten van de deelstaat aan het einde van de 55 kilometer lange Fränkischer Rotweinwanderweg. Bürgstadt ligt waar het Erf uitmondt in de Main. De stad met ruim 4.000 inwoners is de thuisbasis van het wijnhuis Rudolf Fürst.

De familie verbouwt hier al bijna 400 jaar wijn, maar pas in 1979 bouwden Paul en Monika Fürst de nieuwe gebouwen van het landgoed aan de Hohenlindenweg. Sinds 2007 runnen Paul en zijn zoon Sebastian het bedrijf met de wijngaarden van de Centgrafenberg, waarvan de steile hellingen en steile hellingen profiteren van het zeer bijzondere microklimaat dat heerst in het dalbekken van de Main tussen de Spessart en het Odenwald.
De verweerde bodem van rode zandsteen is een ideale locatie voor Riesling- en Pinot Noir-wijnstokken, waarvan de laatste al eeuwenlang op deze ijzerrijke bodems worden geteeld. Natuurlijke cultivering van de wijngaarden, beperkte opbrengsten, uitgebreide loofbewerking, gespreide en selectieve druivenoogst en voorzichtige wijnrijping in de kelder met lange opslag in houten vaten garanderen de hoge kwaliteit van de wijnen die hier worden geproduceerd. Niet voor niets riep de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“„ de Schlossberg Spätburgunder 2012 uit tot rode wijn van het jaar in 2014. En de internationaal bekende wijncriticus Stuart Pigott schreef in zijn eerbetoon: „De 2012 Schlossberg maakt indruk met sensationele zijdezachtheid; de druiven hebben een optimale rijpheid bereikt, zodat de grote kracht van de wijn bijna perfect op de achtergrond blijft.“ En Jancis Robinson noteerde in 2011 in de „Financial Times“ zelfs: „Rudolf Fürst is een erkende Pinot tovenaar in Duitsland, niet alleen voor Pinot Noir, maar ook voor de vroegrijpende Pinot Noir.“

Het is precies deze Pinot Noir, een oude druivensoort uit de Mainstreek, die de laatste tijd weer steeds meer wordt verbouwd op het wijnhuis Fürst. Voor de rest wordt het assortiment gekenmerkt door de typische droge Frankische wijnen, voornamelijk Riesling, Pinot Blanc en Silvaner.

Het is niet alleen de wijn die sensationeel en magisch is, maar ook de locatie van de vinotheek, een modern gebouw van 60 vierkante meter in de vorm van een traditionele schuur. Vanuit de stijlvolle wijnzolder met grote open haard en groot panoramavenster heb je een betoverend uitzicht over de hele vallei tot aan Miltenberg. Excursies, wandelingen en rondleidingen langs de rode wijn wandelroute, door de wijngaarden en het gebied rond het landgoed van de Fürsts worden aangeboden door lokale gidsen zoals Melanie Krommer en Peter Meisenzahl, in een van de meest afgelegen hoeken van Beieren - en een van de mooiste.

Openingstijden

Alleen op afspraak/afspraak
 

Rassen

Neem contact op met