Tesch Wijnmakerij

Unplugged concerten zijn bekend uit de rock & popmuziek - live optredens van bekende artiesten die volledig afzien van hun elektronische instrumenten en puur akoestisch spelen. In een heel persoonlijke sfeer voor een klein publiek, als bewijs dat het niet beter hoeft te klinken met technische versterking, dat niet elke nieuwe hightech trend het geluid beter maakt. Integendeel: onvervalst en ongedwongen is de muziek eerlijker, meer geaard, sympathieker en toegankelijker.

Het wijnhuis Tesch in Langenlonsheim heeft deze filosofie toegepast op zijn productassortiment. De „Riesling Unplugged“ is nu het vlaggenschip van de wijnboeren aan de Nahe. Een fijn netwerk van zuren speelt rond het volle rieslingfruit van deze wijn, die naar witte vlezige perziken ruikt. In de mond is hij aangenaam pittig, gepolijst en licht, als voorbeeld van de kenmerkende droge stijl van alle wijnen van het domein.

Het Tesch wijnhuis heeft een lange traditie en is al elf generaties in familiebezit; de huidige eigenaar is Martin Tesch. Tijdens de reorganisatie in 2002 vond een strategische algehele vernieuwing plaats. Het assortiment werd verkleind en restwijnen werden volledig afgeschaft. Het hele assortiment bestaat nu uit de drie druivenrassen Riesling, Pinot Noir en Pinot Blanc en in totaal elf wijnen, die allemaal droog zijn maar er heel verschillend uitzien.
Door de unieke verscheidenheid aan bodems in het Nahe wijngebied produceert elk van de zes wijngaarden van de Teschs zeer interessante smaken. Van de „Löhrer Berg“ met zijn sappige appelsmaak ütot de „Krone“ met zijn karakteristieke, wrange afdronk tot de „Karthäuser“ met zijn fruitige body - elke wijn laat zijn individuele sterke punten volledig tot zijn recht komen. Net als de buitengewone „Deep Blue“ die ons eraan herinnert dat haaien 30 miljoen jaar geleden in de oeroceaan op dezelfde plek ronddartelden en die met zijn soepelheid het beste samengaat met vis en zeevruchten.

Niet 30 miljoen, maar nog steeds 150 jaar oud, werd het zandstenen gebouw zes jaar geleden volledig gerenoveerd en omgebouwd tot een nieuwe wijnbar - met twee zalen van elk 30 vierkante meter, een lange bar op de begane grond en een tafel voor 15 personen op de tweede verdieping. Het interieur wordt gekenmerkt door het hout van een enkele iep die ooit stond waar nu het wijnpershuis staat.

In een bijzondere samenwerking heeft Martin Tesch ook een wijn ontworpen voor Die Toten Hosen. De naam: „Weißes Rauschen“ een Riesling met het logo van Duitslands beroemdste punkband op de capsule. Past heel goed. De Toten Hosen hebben ook al eens unplugged gespeeld.

 

 Openingstijden

Maandag - Vrijdag 8:00  - 18:00
Op zaterdag of buiten openingstijden op afspraak

Voel de wijngaard - het TESCH wijngaardpad. Op onze nieuwe, informatieve rondwandeling leer je spannende feiten over de oorsprong van onze wijnen.

Neem contact op met