Schuh Wijnmakerij

De grote verandering kwam in mei 2016, toen de broers en zussen Katharina Pollmer en Matthias Schuh het wijnhuis overnamen van hun ouders, vader Walter en moeder Martina. Katharina is nu verantwoordelijk voor marketing en verkoop als restaurantspecialist, sommelier en nieuwe directeur. Matthias is als wijnbouwtechnicus en wijnmaker verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de wijnen in de kelder en moet er ook voor zorgen dat alleen de beste wijnstokken gedijen op de steile hellingen in het Spaargebergte. Het was een belangrijke en soepele overgang - van de eerste generatie naar de tweede.

Een belangrijk omwentelingsjaar was ook 1990, toen Duitsland herenigd werd en de toen 35-jarige wijnboer Walter Schuh van de Moezel naar de Elbe verhuisde om zijn wijnmakerij te stichten in het kleine dorpje Sörnewitz bij Meißen - met een zwaar verweerd vakwerkhuis uit 1819, dat hij liefdevol renoveerde, en een wijnmakerijgebouw uit 1874. Later, in 1997, openden hij en zijn vrouw het wijnrestaurant „Zur Bosel“ met een aangrenzend gastenverblijf. In 2008 werd de aangrenzende driezijdige binnenplaats toegevoegd, die vandaag de dag - na een uitgebreide renovatie - onderdak biedt aan de vinotheek, waar Walter Schuh na zijn terugkeer uit de wijngaard en kelder voor de gasten zorgt en hen graag van advies dient.

Een bijzonder kenmerk van het wijnassortiment is de Schieler, een rosékleurige wijn met frambozen- en aardse aroma's, die eigenlijk een Rotling is gemaakt van rode en witte druiven. De naam is beschermd en mag alleen worden gebruikt door Saksische wijnboeren. De leerlingen van de Sankt Afra Fürstenschule in Meißen zouden in het verleden de voorkeur hebben gegeven aan de wijn, vandaar de naam: Schieler betekent niets anders dan Schüler in het Sächsische dialect. Typisch Saksisch is ook de Goldriesling, een onafhankelijke druivensoort die bijna alleen hier te vinden is en die veel lichter en milder van smaak is dan zijn bekende grote broer Riesling zelf.

Het aandeel rode wijn is extreem hoog voor lokale begrippen, goed voor een derde van de vijf hectare wijngaarden in de Klausenberg (alleen eigendom van de familie!) en Kapitelberg wijngaarden. Het handelsmerk is de zeldzame Dunkelfelder, die alleen op het Schuh landgoed in Saksen wordt verbouwd. De wijngaarden worden volgens zuiver ecologische principes bewerkt. Het bedrijf is lid van de „Milieualliantie in de Vrijstaat Saksen“ en werd in 2001 als eerste wijnbouwbedrijf door het ministerie van Milieu en Landbouw onderscheiden voor zijn duurzame en zorgvuldige werkwijze.

De overgang naar de volgende generatie wordt ook weerspiegeld in het ontwerp: het vroegere bordeauxrood als bedrijfskleur is verlicht tot fris paars - als teken van het begin van een nieuw tijdperk waarin Katharina Pollmer en Matthias Schuh het succesverhaal van hun ouders willen voortzetten.

 

Openingstijden

Dinsdag - Vrijdag: 12:00 - 18:00
Zaterdag: 11:00 - 16:00

Neem contact op met