Wijnklooster Dürrenzimmern eG

De traditie gaat ver terug in de regio Zabergäu, die 40 kilometer ten noorden van Stuttgart ligt en vernoemd is naar de Neckar zijrivier Zaber: Er zijn documenten waaruit blijkt dat hier al sinds 1147 wijn wordt verbouwd en de sterke invloed van de kerk door de eeuwen heen is vandaag de dag nog steeds te zien in de namen van sommige wijngaarden, zoals de Düzimmerner Mönchsberg“. Maar het is ook duidelijk te zien in de volledig verbouwde vinotheek, die pas in 2015 werd geopend en bijna doet denken aan een heilig gebouw met zijn massieve tongewelf en imposante portalen.

De Dürrenzimmern wijnconventie werd in 1937 opgericht met 139 wijnboeren en heeft vandaag de dag 341 leden die 215 hectare wijngaarden bewerken. De belangrijkste druivensoort, die voornamelijk wordt verbouwd op de Mönchsberg, de Stockheimer Altenberg en de Dürrenzimmerner Heuchelberg, is Lemberger met een aandeel van 30% waarvan rode wijnen, witte wijnen en de populaire Lemberger Blanc de Noir worden geproduceerd. Sinds december 2015 worden de wijnen gepresenteerd en geproefd in de nieuwe, spectaculaire vinotheek met drie verdiepingen, waarin materialen zijn gebruikt zoals goud, eikenhout en cortenstaal bedekt met een laagje roest. De zogenaamde refter op de begane grond met zijn donkere eikenhouten tafel beslaat 225 vierkante meter, van hieruit leiden trappen zowel naar beneden naar de zandstenen kelder, bekend als de "schatkamer", waar wijnproeverijen voor maximaal 18 personen plaatsvinden, als naar boven naar de galerij. De ruimte van 210 vierkante meter direct onder de indrukwekkende koepel biedt plaats aan maximaal 60 personen en kan - net als de oude zaal voor 96 gasten - worden gehuurd voor feesten.

Er zijn hier genoeg evenementen, zoals de wijnproeverij na het werk op de eerste donderdag van elke maand. Van de culinaire wijnavonden, die altijd een ander thema hebben, tot de begeleide wijnwandelingen, waarbij gasten de Mönchsberg beklimmen en genieten van het uitzicht op het landschap rond Dürren zimmern en inzicht krijgen in de wijnverwerking. Een bijzondere tip is de kleine wijngaardhut aan de Mönchsbergsee, waar elke zondag en feestdag wijn wordt geschonken.

Het assortiment is onderverdeeld in vier categorieën: de klassiekers in literflessen, de frisse en fruitige wijnen uit de „Klosterhof“editie, de intensere „Cellarius“ wijnen en de topwijnen met de goddelijke naam „Divinus“. In deze lijn won de rode topwijn van het klooster, een blend van Lemberger (80%), Cabernet Sauvignon (15%) en Merlot (5%), de gouden medaille op de Mundus Vini competitie. Natuurlijk heeft de naam van de cuvée ook iets kerkelijks. De naam: „The Abbot“.

Openingstijden Maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 en 13.30 - 18.00 zaterdag 9.00 tot 13.00 op alle adventszaterdagen van 9.00 tot 16.00 uur.

Neem contact op met