Wijnfabriek Walporzheim

Walporzheim aan de Ahr is een schilderachtige plek in het uiterste noorden van Rijnland-Palts. Wijnbouw en wijnhandel zijn altijd de belangrijkste economische factoren geweest. In de Napoleontische tijd werd de plaatselijke wijn gebruikt voor de productie van mousserende wijn, die in Engeland een bestseller werd als "Sparkling Wine from Walporzheim". Als stadsdeel en voorstad van de stad Bad Neuenahr-Ahrweiler is Walporzheim vandaag de dag nog steeds erg populair bij wijnkenners en fijnproevers.

Weinmanufaktur Walporzheim is het middelpunt van het landgoed, dat in 2009 is ontstaan uit de fusie van de twee oudste wijnbouwerscoöperaties ter wereld, Winzergenossenschaft Walporzheim, opgericht in 1871, en Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr, opgericht in 1868. De gemeenschap cultiveert 150 hectare wijngaarden. De rode druivensoorten, vooral Pinot Noir en Pinot Noir, zijn de kenmerken van de coöperatie. De wijnstokken produceren ook top Portugieser, Regent en Domina wijnen. Het assortiment wordt gecompleteerd door enkele witte wijnen, blanc de noir en witte wijnen, voornamelijk van de Altenahr en Mayschoß wijngaarden.

In de toekomst zal de nieuw gecreëerde wijnlijn van de fabriek uitsluitend worden verkocht aan particuliere klanten, de horeca en de klassieke vakhandel in de eigen lichte en moderne wijnwinkel.

Alle wijnen worden gevinifieerd door Rolf Münster in Mayschoß hij begon hier in 1988 als keldermeester en heeft sindsdien talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen voor zijn expertise. De verschillende wijnproeverijen van de wijnmakerij zijn bijzonder aantrekkelijk - tijdens een begeleide wandeling over het 35 kilometer lange rode wijnpad, tijdens een wijngaardrondleiding door de heuvels rond Walporzheim of tijdens thema-evenementen zoals "Chocolade & Wijn", waar naast heerlijke wijnen ook zoetigheden worden geserveerd.

Een selectie van prijzen en onderscheidingen die de wijnmakerij de afgelopen jaren heeft gewonnen: In de proefwedstrijd "De beste wijnbouwcoöperaties van het jaar 2016" voor het wijnbouwgebied Ahr, veroverde het bedrijf de eerste plaats in het gastronomische tijdschrift "Selection" evenals in de prestatietest van Duitse wijnbouwcoöperaties in het vaktijdschrift "Weinwirtschaft".

Onder de wijnen werd de 2014 Ahr-Rivaner dry bekroond met de extra Gouden Prijs bij de DLG German Wine Awards, terwijl de 2012 Pinot Noir "R" dry de derde plaats veroverde in de categorie Pinot Noir bij de 2015 German Red Wine Award in het tijdschrift "Vinum".

Een bezoek aan het in 2009 geopende restaurant "Vinetum" is een echte aanrader. Gastheer Gary Grimminger en zijn gezin serveren heerlijke gerechten en wijnen van eigen bodem. De meest ontspannen plek om te zitten bij mooi weer is in de wijngaard, de mediterrane binnenplaats van het restaurant, tussen de olijfbomen en oleanders.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 9:00 – 18:00

Zaterdagen, zondagen & feestdagen van 10:00 - 18:00

Neem contact op met