Wijnbouwcoöperatie Herxheim am Berg

Dit is echt het hoogste - in ieder geval in de omgeving. Op 212 meter boven de zeespiegel ligt het hart van de wijnbouwcoöperatie Herxheim, wat de oorsprong verklaart van de ongebruikelijk klinkende naam Vinothek 212 N.N.“ N.N.. Het verwijst naar een schitterend nieuw gebouw met een totale oppervlakte van 640 vierkante meter, dat in 2015 werd voltooid en plaats biedt aan maximaal 25 bezoekers in de vinotheek van 160 vierkante meter. De brede glazen puien bieden een bijna eindeloos uitzicht over de zee van wijnstokken in de wijngaarden en over de Rijnvlakte tot aan het Odenwald en het Zwarte Woud.

De wijnbouwerscoöperatie Herxheim am Berg werd bijna 80 jaar geleden, in 1937, uit economische noodzaak opgericht. Van de oorspronkelijke 26 wijnboeren met 80 hectare wijngaard is de coöperatie uitgegroeid tot de huidige omvang van 75 wijnboeren met 190 hectare - en toch ziet het zichzelf nog steeds als een familiebedrijf.

De wijnen van de wijnbouwcoöperatie hebben een uitgesproken mineraliteit en elegantie, dankzij het hoge aandeel kalksteen in de wijngaarden. Het spectrum is breed en varieert van traditionele druivenrassen zoals Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner, Gewürztraminer, Dornfelder, Portugieser üover de Bourgondische rassen tot de nieuwe en internationale druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Dorsa, Sauvignon Blanc of Auxerrois.
Het team van Herxheim biedt stevige wijnen per liter, fruitige klassiekers en mousserende wijnen om te vieren. De meest exquise wijnen zijn echter de wijnen uit de „Noblesse“ lijn dankzij hun hoge kwaliteit, extra zorgvuldige oogst en unieke verwerking in de kelder - Chardonnay en Pinot Gris worden bijvoorbeeld gerijpt in zogenaamde tonneaux: eikenhouten vaten met een volume van 500 liter.

De „Vinothek 212 N.N.“ zelf is ontstaan tijdens de bouw van het nieuwe administratiegebouw - een gebouw van twee verdiepingen met de vinotheek op de begane grond, de administratie erboven en een bistro en evenementenruimte erbovenop. Het gebouw heeft een transparante lichtheid, de inrichting is sober en puristisch met materialen uit de wijnhandel. De kantoren zijn gemaakt van kalkzandsteen, het meubilair en de wandbekleding van eikenhout, afgewisseld met staal en glas. In het gedeelte van de langwerpige bar ontdek je de groene kleur van een witte druif en het paars van een rode druif.

De dag hier afsluiten in de vinotheek of in de aangrenzende „Alexweinlounge“ met uitzicht op de weidsheid - het kan subliem en gewichtloos aanvoelen. Zelfs een paar meter hoger dan 212 meter boven zeeniveau.

 

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 08:00 - 18:00

Zaterdag, zondag & feestdagen:10:00 - 18:00

Beste wijnbouwerscoöperatie in de Pfalz (in de 16e WEINWIRTSCHAFT-prestatietest) 170 ha wijngaarden Openingstijden van de vinotheek: Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 18.00 uur Zaterdag, zondag, feestdag: 10.00 - 18.00 uur Openingstijden AlexWeinlounge: Woensdag t/m vrijdag: 15.00 - 22.00 uur Zaterdag, zondag, feestdag: 11.00 - 22.00 uur

Neem contact op met