Landgoed Hermannsberg

Aankomen, opgelucht ademhalen, diep ademhalen. Zelfs de reis door de pittoreske Nahevallei geeft reizigers de kans om te kalmeren en te ontspannen. Een regio rijk aan traditie, waar Gut Hermannsberg ligt, een van de opkomende Duitse Rieslingdomeinen. Sinds de overname in 2009 hebben de nieuwe eigenaren Christine Dinse en Jens Reidel laten zien hoe het historische perfect gecombineerd kan worden met het moderne.

In 1902 werd Gut Hermannsberg opgericht als de Königlich-Preussische Weinbaudomäne, terwijl het wijnpershuis en de directeurswoning werden gebouwd in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog. Staartgevels en dakkapellen in steile leien daken en massieve gebouwbasissen gemaakt van het porfiergesteente uit de omgeving herinneren nog aan de begintijd, net zoals het massieve gebouw sporen vertoont van de oude machineversterkingen. Grote industriële hanglampen en een nieuwe vloerbedekking die lijkt op de werkplaatsvloer die hier oorspronkelijk lag, zijn nog meer liefdevolle details die een opmerkelijke allure creëren tussen de oorspronkelijke staat en het heden. In de vinotheek van 160 vierkante meter kunnen maximaal 60 gasten plaatsnemen voor wijnproeverijen, terwijl het panoramische terras plaats biedt aan 40 bezoekers.

Gut Hermannsberg is lid van het Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), dat de 30 hectare wijngaarden van het landgoed in de gemeenten Schlossbäckelheim, Niederhausen, Traisen en Altenbamberg heeft geclassificeerd als VDP.GROSSE LAGEN. 95 procent van de wijngaarden van Gut Hermannsberg zijn beplant met riesling. Het is het „stokpaardje“ van keldermeester Karsten Peter, die het landgoed samen met Achim Kirchner runt. Samen met hun team richten ze zich volledig op de rieslingtraditie van het landgoed en vinifiëren ze de fijnste en meest expressieve rieslings dankzij de blootstelling en bodemkenmerken van de uitstekende wijngaarden. Sinds 2014 wordt het assortiment aangevuld met twee heerlijke mousserende wijnen die worden geproduceerd volgens de traditionele methode van gisting op fles.

Een romantisch juweeltje is het Gästehaus dat wordt gerund door Désirée en Christian Patsch, die als gastheren ook verantwoordelijk zijn voor de catering op het landgoed. Op vrijdag- en zaterdagavond biedt het restaurant van het landgoed het „Menuü am Wochenende“, een driegangenmenuü met bijpassende wijn. De hoogtepunten zijn de „wijnproefweekenden“. Eens per maand nodigt de Gutskäche je uit voor een culinaire dialoog waarin de beste wijnen in vijf gangen vakkundig worden gecombineerd met culinaire hoogstandjes. Wie daarna gewoon wil blijven, kan terecht in een van de elf kamers en suites van het Gästehaus.

 

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van deze plek, Riesling in het bijzonder en wijn in het algemeen, raden we je het boek van eigenaresse Christine Dinse aan. „Gut Hermannsberg: De geschiedenis van het koninklijke Pruisische Rieslingdomein „ne  is een boeiend stuk wijn-, cultuur- en hedendaagse geschiedenis. Niet eerder gepubliceerde originele dossiers, proefnotities, historische kaarten, foto's, documenten en landschapsfoto's op groot formaat illustreren op indrukwekkende wijze de lange reis van de „fiscale modelwijngaard“ rond de eeuwwisseling naar het nieuwe begin als het Hermannsberg landgoed.

 

Openingstijden

M Maart - Oktober
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 18:00
Zaterdag, zondag, feestdag: 12:00 - 18:00
Maandag op afspraak

november – februari
Dinsdag - Zaterdag: 10:00 - 18:00
Maandag, zondag, feestdagen op afspraak

Neem contact op met