Ludger Veit Wijnmakerij

Er zijn niet veel plekken die een mooier uitzicht bieden over het schilderachtige Moezeldal dan de vinotheek van Ludger Veit. Een puristisch, strak, rechttoe rechtaan flatgebouw zonder franje, maar met een schilderachtig panoramisch uitzicht over het zacht glooiende landschap rond de Hüttenkopf, op 423 meter de op één na hoogste berg van de Moezel. Het is te zien vanuit het luchtige interieur met 150 vierkante meter aan ruimte en een groot raamfront - en bij mooi weer vanaf het terras van 40 vierkante meter. Een plek waar het goed toeven is. Dat komt zowel door het uitzicht als door de uitstekende wijnen.

Oude wijnbouwershuizen en prachtige vakwerkhuizen kenmerken de kronkelende steegjes van Osann-Monzel, een klein dorpje aan de Middenmoezel. Zelfs de oude Romeinen kwamen hier langs; al in de 10e eeuw werd in de lijst van bezittingen van het bisdom Trier „Osanna“ en „muncele villam“ genoemd. De geschiedenis van het wijnhuis is relatief jong. Hoewel wijn al een rol speelde voor de voorouders van Ludger Veit, werd wijnbouw in die tijd slechts als bijzaak beoefend. In 1984, toen Ludger Veit net 19 jaar oud was, nam hij het landgoed over van zijn vader - samen met de wijngaard, die toen slechts één hectare groot was. Met grote vastberadenheid, grote motivatie en veel ideeën begon hij zijn droom van een eigen wijnmakerij te verwezenlijken.

Hij werd steeds succesvoller in het verwezenlijken van zijn visioenen. Hij kocht extra wijngaardpercelen op de beste locaties, plantte met veel enthousiasme nieuwe druivensoorten, creëerde meer opslagruimte en schreef samen met zijn vrouw Gabi zijn eigen succesverhaal.

 

Naast de klassieke Moezelriesling verbouwen de Veits nu veel verschillende, soms internationale druivenrassen zoals Chardonnay, Merlot en Sauvignon Blanc op hun bijna 16 hectare grote wijngaarden. Het wijnhuis wordt vooral gekenmerkt door het voor wijnhuis Ludger Veit ongewoon hoge aandeel rode druivenrassen, die na de oogst in kleine eikenhouten vaten rijpen om ze nog meer expressie te geven. De rijping van 30 maanden van de selecties Dornfelder en Spätburgunder resulteert bijvoorbeeld in rode wijnen van topklasse - wijnen die worden gekenmerkt door fijne aroma's van bessenfruit en een elegante tanninestructuur. De 2013 Paulinshofberg Riesling Trocken, bijvoorbeeld, was de gevierde winnaar bij de „Mosel Riesling Grand Prix“ in 2014, terwijl de 2014 Paulinshofberg Feinherb de tweede plaats veroverde bij de „Grand Prix“ in 2015.

De 21-jarige zoon Niklas is klaar om het bedrijf over te nemen voor de volgende generatie na het afronden van zijn examen tot meester wijnmaker. Met dromen en ideeën, net als zijn vader ooit deed.

Neem contact op met