Wijnmakerij Schloss Janson

Vroeger, toen ze thuis opgroeide in Long Island net buiten New York, zag ze de imposante skyline van de wolkenkrabbers van Manhattan in het westen. Vandaag de dag, als Sarah Janson haar voordeur uitstapt, kijkt ze uit over de heuvels van Bockenheim - een klein, gezellig grensdorp tussen de noordelijke Pfalz en Rijn-Hessen, gelegen in een ongerept gebied en omgeven door een rustig platteland.

Het was de liefde die haar twaalf jaar geleden hierheen deed verhuizen, de liefde voor Kurt Janson, die ze ontmoette op een wijnboerderij in Long Island. Sindsdien heeft Sarah Janson zich niet alleen geïntegreerd in het familiebedrijf op Schloss Janson, maar heeft ze ook voor een frisse wind gezorgd. Met haar creatieve ideeën en niet in de laatste plaats haar temperament, is de levendige Amerikaanse er al snel in geslaagd om de wijnroute op een grote manier te kruiden.

Toen de wijnbar in de eerste helft van 2014 volledig werd verbouwd, hechtte ze veel waarde aan een uniforme stijl. Dit moest passen bij de uitstraling van het historische landgoed, dat dateert uit de 12e eeuw en sinds 1831 eigendom is van de familie Janson.

 

De junior manager wilde bewust een trend zetten die contrasteert met de moderne wijnbars van glas, staal of beton. De vinotheek van 80 vierkante meter werd daarom voornamelijk ingericht met hout, historische tegels, gerestaureerd antiek meubilair en shabby chic-achtige decoratie.

De verwijzing naar de regio was bijzonder belangrijk. De oude meubels zijn afkomstig van een plaatselijke handelaar, de handgeplukte voorwerpen van een keramiekkunstenaar uit de buurt en de aangeboden specialiteiten, zoals oliën en pesto's om mee te nemen, zijn delicatessen uit de omgeving van Bockenheim.

Naast de vinotheek op de binnenplaats is het hele kasteelcomplex zelf, gelegen op het noordelijkste deel van de wijnroute, natuurlijk ook een charmante plek. Er zijn veel romantische hoekjes te ontdekken, zoals de kerktuin omringd door stenen muren en hortensia's. Naast de verschillende wijnwandelingen bieden Kurt en Sarah Janson sinds juli 2016 ook een romantisch diner aan. Het wordt gevierd aan een lange tafel midden in hun eigen wijngaarden in Bockenheim en Dirmstein met heerlijk eten uit het restaurant „Freinsheimer Hof“ en natuurlijk met wijn van hun eigen landgoed.

De favorieten van junior chef-kok Kurt Janson, die nog steeds sterk wordt gesteund door zijn vader Kurt senior en moeder Annesuse, zijn Pinot Blanc en Pinot Gris en Chardonnay en Riesling. Bij de wijnprijs „Mundus Vini“ was er onlangs zelfs goud voor de Chardonnay dry 2015 en zilver voor de Pinot Gris Spätlese dry 2015.

Bezoekers van de Vinothek kunnen zich natuurlijk verheugen op Pfälzer lekkernijen zoals de huisgemaakte Spundekäs' gemaakt naar recept van senior baas Annesuse, kaasblokjes met fruit en stokbrood en Pfälzer Dubbes, een kruidenmix om te dippen met olijven en stokbrood. Schloss Janson presenteert zich dus als een spannende mix van veel Pfälzer traditie, gecombineerd met een charmant vleugje Amerika.

 

Openingstijden

Woensdag t/m vrijdag: 12:00 - 18:00 
Zaterdag: 10:00 - 18:00 
Zondag: 12:00 - 18:00

Wijnverkoop ook tijdens kantooruren:
Maandag t/m vrijdag: 08:00 - 12:00 uur

Openingstijden Vinotheek: Woensdag - zaterdag: 10u - 17u Maandag en dinsdag: op afspraak

Neem contact op met