Engler Wijnmakerij

Johann Wolfgang von Goethe uitte ooit zijn enthousiasme. "Een gelukkig land waar de wijn rijpt tegen de achtergrond van het Zwarte Woud", zei de beroemde dichter enthousiast over de regio Margraviate in het eerste zuidwesten van Duitsland. Begrensd door Frankrijk in het westen en Zwitserland in het zuiden, betovert de regio bezoekers met zijn lieflijke heuvellandschappen en kleine stadjes.

Dankzij het milde klimaat en het bovengemiddelde aantal zonuren van 1700 per jaar wordt deze regio - net als de Pfalz - vaak het "Duitse Toscane" genoemd. Een van de redenen is dat hier prachtige wijnen worden geproduceerd, zoals in het charmante stadje Muuml;llheim. Het stadje met 18.000 inwoners in het district Breisgau-Hochschwarzwald herbergt sinds 1892 de wijnmakerij Engler, die nu wordt geleid door Andrea Engler-Waibel, de achterkleindochter van oprichter Max Engler-Rieggerdt.

Andrea Engler-Waibel en haar team cultiveren tien hectare wijnstokken in de wijngaarden Reggenhag, Pfaffenstück en Sonnhalde en op de steile en steenachtige Römerberg in Badenweiler. Het vlaggenschip van Weingut Engler is de Markgräfler specialiteit Chasselas, die Weingut Engler in april 2016 opnieuw de overwinning bracht in de traditionele Chasselas Cup in de categorie „Qualitätsweintrocken“ met de 2015 Müllheimer Gutedel trocken.

Bourgondische druiven zoals Pinot Gris en Pinot Noir, die goed gedijen in wijnstokken van 20 jaar en ouder, zijn ook indrukwekkend. Naast deze variëteiten verbouwt het bedrijf ook Pinot Blanc, Auxerrois, Chardonnay, Pinot Noir Rosé, wat Nobling, Riesling en Gewürztraminer. Als een van de weinige wijnhuizen in de regio hebben de Englers zich toegelegd op de Kabinett, die precies zo wordt gebotteld als hij met de hand van de wijnstok wordt geoogst - zonder verrijking vóór de gisting. Een volkomen eerlijke wijn!

Net als de drie generaties voor haar benadrukt Andrea Engler-Waibel dat goede wijn alleen kan worden geproduceerd in harmonie met de natuur. Het volledige potentieel van het bestaande ecosysteem benutten, met natuurlijke teelt waarbij het gebruik van herbiciden en insecticiden volledig wordt vermeden, is altijd de topprioriteit van het familiebedrijf geweest.

De witte druiven worden voorzichtig geperst voordat ze worden gefermenteerd in roestvrijstalen tanks om frisse en sprankelende witte wijnen te produceren. De rode wijnen daarentegen worden geproduceerd volgens de oude traditie van giststarter en rijpen na de biologische gisting in oude, houten wijnvaten. De proeverijen vinden plaats in de nieuwe en stijlvolle vinotheek, die in 2011 werd geopend na vier maanden bouwen. Het interieur maakt indruk met zijn imposante balken en het oude bouwweefsel met zandstenen muren, metselwerk van breuksteen en pleisterstructuren, die vakkundig zijn geïntegreerd in het interieurontwerp.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 9:00 - 18:30
Zaterdag: 9:00 - 16:00
Telefonische afspraak gewenst

Ma-vr 9.00-18.30 | za 9.00-16.00 www.weingut-engler.de

Neem contact op met