Wijngaarden Rolf Gansen/Karl Andries

De families Gansen en Andries in het toeristische Ernst, net buiten Cochem, zijn al generaties lang twee van de bekendste wijnboeren aan de Moezel. In hun zoektocht naar uitbreiding en innovatie bereikten ze al snel hun grenzen door de krappe omstandigheden op hun eigen land. De huidige eigenaren Rolf Gansen en Karl Andries besloten daarom hun krachten te bundelen – en planden een indrukwekkend project: de Vinothek „VinoForum“. Ze verenigden twee traditionele wijnmakerijen onder één dak.

Eindelijk was er een groot stuk land beschikbaar, op een toplocatie wat betreft transportverbindingen, direct aan de rivier en direct aan de snelweg B49. Het gebouw van 700 vierkante meter, een stalen hal, werd hier in 2014 gebouwd. De architecten slaagden erin een vinotheek te integreren die niet de visuele charme van een industriële hal had, maar die aantrekkelijk en uitnodigend moest zijn, in harmonie met het omringende wijnlandschap, en die binnenin ook multifunctioneel moest zijn om bezoekers de kans te geven wijn te beleven en te begrijpen.

Dat het hier om wijn draait, is aan de buitenkant al duidelijk. Schanskorvenmuren bootsen de terrassen van de tegenoverliggende steile helling op de Valwiger Herrenberg na, en Gansen en Andries hebben ook een kleine wijngaard aangelegd tussen de parkeerplaats en het wijnterras, waar verschillende druivenrassen zijn aangeplant.
Het terras voor de gasten beslaat een royale 150 vierkante meter en wordt verlicht door spiegelende, messingkleurige Rolf Gansen/Karl Andries roestvrijstalen panelen die de gouden glans van de wijn weerspiegelen. Het uitzicht vanaf hier, over de Moezel tot net voor Cochem en tot aan de bocht in de rivier voor Bruttig, is ook goud waard. Het interieur wordt gedomineerd door 51 barriquevaten die als een fascinerende blikvanger aan het plafond hangen en die worden verlicht door het slim uitgedachte verlichtingsconcept.

Het was belangrijk voor de twee wijnboeren om een plek te creëren waar bezoekers geen grote remmingen hoeven te overwinnen. Hier kan iedereen zich bij een glas wijn op het terras eerst vertrouwd maken met de kwaliteit van de wijnen, daarna binnen ontspannen en ongestoord rondkijken en op een van de vier grote wijnkubussen het assortiment bestuderen, waaronder Riesling van de steile helling, de wijn die veel wijnboeren aan de Moezel groot heeft gemaakt. Maar er zijn ook zeldzaamheden zoals Elbling, die de Romeinen hier aan de rivier al verbouwden en die tot de middeleeuwen de populairste Duitse wijn was, toen hij vanaf de 17e eeuw geleidelijk werd vervangen door Silvaner en Riesling.

De gastheren van het „VinoForum&ldquo bieden ook culturele evenementen aan, zoals een diner in het theater of jazzconcerten. Wijn, cultuur, landschap, alles is hier in harmonie.

 

Openingstijden

April - oktober: 10:00 – 18:00
November - Maart: 13:00 – 17:00

Rassen

Neem contact op met