Wijnmakerij Poss

Wie afdaalt, gaat ver terug in de tijd. De toegankelijke archeologische fragmenten van de oude Romeinse kelder van de Villa Rustica, waar ooit de proviand van de laat-antieke landgoedeigenaren werd opgeslagen, zoals wijnen en oliën uit Spanje en Gallië, vormen precies de juiste ambiance voor proeverijen in het wijnhuis van de familie Poss in Windesheim an der Nahe.

Poss wijnen zijn voornamelijk Bourgondische wijnen. Met 45 procent is pinot blanc goed voor het grootste deel van de tien hectare die wordt verbouwd, gevolgd door pinot gris (29 procent) en pinot noir (11 procent). De rest bestaat uit Chardonnay, Riesling, Cabernet Dorsa en Saint Laurent. Wijncriticus Gerhard Eichelmann was ook enthousiast en schreef: „De concentratie op een paar druivensoorten en het strakke, heldere programma werpen hun vruchten af. De wijnen zijn puur, hebben substantie en een goede smaak. De wijnen zijn puur, hebben substantie en kleur. Jaar na jaar behoren Karl-Hans en Harald Poss tot de beste van de regio, vooral met hun Pinot Blancs, maar ook Pinot Gris en Pinot Noir maken keer op keer indruk.“ En Gault Millau schreef: „Aangezien de Bourgogne wijnen die hier geproduceerd worden nu tot de meest elegante van de Nahe regio behoren, zijn we verheugd om de tweede druif toe te kennen.“

Twee druiven voor twee broers. Karl-Hans en Harald Poss namen het wijnhuis, waarvan de wortels teruggaan tot de 19e eeuw, al vroeg over van hun vader Friedel. De oorspronkelijke wijnmakerij Guldenbachhof bevond zich in het dorpscentrum. In 1979 kocht de familie een stuk grond aan de rand van Windesheim, waarop in de loop der tijd de nieuwe gebouwen van het landgoed werden gebouwd en waarop in 2011 het modernste gebouw verrees: de wijnbar Pinoteca, die in 2013 de Wine Architecture Award won. Een tijdloos mooi gebouw waarin de oude kamers van de Villa Rustica, gebouwd tussen de eerste en vierde eeuw, verbonden zijn met het moderne gedeelte via een zandkleurige cementen trap.

De 3,60 meter lange toonbank van lokaal hout, die als bij toverslag boven de vloer lijkt te zweven, heeft een magisch effect. De „Pinoteca“ öopent zich aan twee kanten naar de binnenplaats via raamgevels van vloer tot plafond. Het is een vloeiende overgang tussen de binnen- en buitenruimten.

De rollen van de twee broers zijn duidelijk afgebakend: Karl Hans is verantwoordelijk voor het kelderbeheer, Harald houdt zich bezig met de wijnbouw. Een jaar lang deed de wijnmakerij ook dienst als statige residentie: voor de dochter van Karl-Hans en zijn vrouw Martha, Nadine Poss. Zij werd in 2013 twaalf maanden lang gekroond tot Duitse wijnkoningin. Een mooie combinatie van oud en jong, dit wijnhuis. Van römish villa en koninklijk paleis.

Data in overleg

Rassen

Neem contact op met