Wijnhuis J. Neus

Ongeveer 200 jaar geleden was Goethe hier, volgens de overlevering. Op 4 september 1814 genoot de grote dichter van deze goede „rode Ingelheim“ wijn in de herberg „Zur alten Post“ . Of hij de stad aan de Rijn alleen voor de wijn bezocht, is niet te bewijzen. Maar het zou niet verrassend zijn.

Ingelheim is al eeuwenlang beroemd om zijn rode wijn. Josef Neus groeide hier ooit uit tot een van de „rodewijngiganten“ . Neus werd geboren in Niederfell aan de Moezel, kwam in 1881 naar OberIngelheim, opende een wijnwinkel in Bahnhofsstraöe en begon kort daarna wijn te verbouwen. En met overweldigend succes, niet alleen omdat zijn rode wijn in 1888 door Meyers Konversations-Lexikon werd erkend als de op één na beste van Duitsland, maar nog meer: hij ontving ook prijzen in Parijs in 1900 en vier jaar later in St. Louis op die wereldtentoonstellingen, waar de tweede en derde Olympische Spelen van de moderne tijd werden gehouden.

 

Toen zijn favoriete druivensoort, Pinot Noir, ten dode leek opgeschreven door druifluis en wijnstokziekten en veel andere wijngaarden zich ervan afkeerden, investeerde Neus in onderzoek en ontwikkelde hij - een baanbrekende stap - een resistente kloon die vandaag de dag nog steeds in veel teeltgebieden wordt gebruikt.

Het landgoed was in familiebezit tot 2013, toen de ondernemersfamilie Schmitz uit Mainz het bedrijf overnam. Samen met operations manager Lewis Schmitt en keldermeester Toni Frank heeft partner Christian Schmitz zich nu tot doel gesteld om de grote geschiedenis en traditie van het J. Neus wijnhuis te behouden en de eigen, hoogwaardige Pinot Noir uit Ingelheim te helpen om zijn oude pracht en praal terug te krijgen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de twee grote wijnen van het wijnhuis Pinot Noirs zijn, beide afkomstig van de wijngaarden Pares en Horn in de regio Mainzer Berg. De rode wijnen van Neus rijpen in vaten van 1000 liter in de grootste wijnkelder van Rheinhessen, een indrukwekkende ruimte. Het gebouw zelf is ook indrukwekkend: gebouwd aan het einde van de 19e eeuw met een kalkstenen gevel, statige kamers en houten parketvloeren.

De nieuwe wijnbar past ook heel goed in het geheel met zijn geslaagde ontwerp van hoogwaardig eikenhout. Met 30 vierkante meter is het zeer compact, met twee extra kamers van 20 en 25 vierkante meter beschikbaar voor kleine wijnproeverijen. Dit zou waarschijnlijk een plek zijn waar Goethe zich nog steeds thuis zou voelen en vandaag de dag van zou genieten, „de rode Ingelheimer“.

 

Öffnungszeiten

Dinsdag t/m vrijdag: 09:00 - 18:00
Maandag vrije dag 
Verdere afspraken in overleg

Neem contact op met