Schwedhelm Wijnmakerij

Nergens in de omgeving is het uitzicht zo indrukwekkend als vanaf hier. Het uitzicht op het lieflijke Zellertal, het naburige Rijn-Hessische wijngebied in het oosten, over de Rijnvlakte naar het Odenwald - en natuurlijk de Donnersberg, de mythische berg van de Pfalz. Een prachtig panorama opent zich bij de wijnmakerij Schwedhelm, een voormalige hervestigingsboerderij op het hoogste punt van het Zellertal. Het is een gebied met een heel eigen karakter, dankzij de oriëntatie van oost naar west en de vele zonuren biedt de regio perfecte omstandigheden voor onderscheidende wijnen.

De familiegeschiedenis van de Schwedhelms gaat vele eeuwen terug; hun voorouders verbouwden 1.300 jaar geleden al wijn. Vandaag de dag zijn het de broers Stephan en Georg Schwedhelm die het wijnhuis van hun ouders Bernhard en Gisela hebben overgenomen en het traditionele bedrijf hebben gerevolutioneerd met nieuwe ideeën en concepten. Ze besloten bijvoorbeeld om het oude woongebouw boven de bestaande vatenkelder af te breken en op dezelfde plek een nieuwe, moderne wijnwinkel te bouwen. Het nieuwe huis werd ernaast gebouwd.

Beide nieuwe gebouwen worden gekenmerkt door hun verschillende uiterlijk, het woongebouw met zijn schuine dak, de wijnbar met zijn 120 vierkante meter grote panoramische dakterras, dat bereikbaar is via een stalen trap. buitenom bereikbaar via een stalen trap. Het interieur strekt zich uit over 90 vierkante meter en de sfeer weerspiegelt het leidende principe van de Schwedhelms: puur, rechttoe rechtaan, zonder franje en vooral biologisch geteelde wijnen die worden gekenmerkt door de mineralen van de wijngaarden. De vinotheek presenteert zich op precies dezelfde manier. Met een helder ontwerp, eenvoudige maar hoogwaardige materialen. Met duurzame houtbouw en cellulose-isolatie, met een minerale pleistergevel, met een onbehandelde, natuurlijk vergrijsde gevel van larikshout en met pelletverwarming om rekening te houden met het ecologische concept.

Een blik door de grote glazen pui onthult waar Stephan en Georg Schwedhelm hun wijn verbouwen. Op 17 hectare planten de broers voornamelijk Riesling en Bourgogne soorten, maar de absolute topwijn is de Riesling Schwarzer Herrgott trocken, die wijnprofessional Stuart Pigott als volgt omschrijft: „Met een heldere minerale neus die ruikt naar rijpe appel, vanille, limoen en gember, met veel trekkracht, grote zuurfrisheid, rijpe appelsmaken die op de tweede dag worden afgelost door heerlijk frisse, rijpe wijngaardperzik.“ De naam „Schwarzer Herrgott“ komt van het oude, verweerde kalkstenen kruis dat in de wijngaard staat. De kalksteen waarop de wijnen groeien geeft de Schwarzer Herrgott ook een bijzondere minerale intensiteit.

Openingstijden vinotheek Maandag t/m vrijdag: 8.00-12.00 13.00-18.00 zaterdag: 8.00-12.00 13.00-17.00 Gesloten op zon- en feestdagen

Neem contact op met