Wijnhuis Andreas Männle

Een grote, langwerpige kamer met scherpe contouren. Een spannend contrast van oude stenen muren en zwarte wandpanelen, plus veel hout met de parketvloer. Wijnflessen als lampenkap. Ja, de wijnbar van het Andreas Männle wijnhuis in Durbach straalt stijlvolle elegantie en moderne chic uit.

Durbach aan de Badense wijnroute, in de Ortenau, de uitlopers tussen de Rijnvlakte en het Zwarte Woud, ligt idyllisch genesteld in een streek met weelderige wijngaarden en 42 zijdalen. Het wijnhuis wordt voor het eerst genoemd in een document uit 1561 en is al bijna een eeuw in het bezit van de familie Männle. In 1919 legde Andreas Männle als naamgever van het huidige bedrijf de basis voor een succesvolle wijngeschiedenis.

Heden ten dage zijn keldermeester Alfred Männle en zijn zoon Thomas de derde generatie die de familietraditie van wijnbouw en de productie van fijn fruit en wijndistillaten in ere houdt. In 2008, 2013 en 2014 ontvingen ze - samen met Annette Bähr - de felbegeerde prijs voor „Best Cellar Master in Baden“. In de afgelopen 26 jaar hebben ze nog meer prijzen gewonnen bij de wijncompetities van de deelstaat Baden, met in totaal 473 gouden medailles en 47 zilveren medailles. Het wijnhuis heeft ook 17 keer de ereprijs van de deelstaat ontvangen voor zijn uitstekende prestaties.
Het middelpunt van het landgoed is de 14,5 hectare grote wijngaard "Bienengarten" met zijn steenachtige, verweerde granietgrond, die overdag de zonnestralen opvangt en de warmte voor lange tijd opslaat. Druivensoorten die hier bijzonder goed groeien zijn Pinot Noir, Klingelberger (een lokale naam voor een Riesling uit de centrale Ortenau regio), Pinot Gris en Clevner, Müller-Thurgau, Chardonnay en Scheurebe, evenals Pinot Blanc en Gewürztraminer.

 

Voor alle wijnen worden alle druiven met de hand geoogst in de „Bienengarten“ om de best mogelijke selectie van de ideale mate van rijpheid te garanderen. Na een koele en gestapelde gisting worden de witte wijnen gebotteld in roestvrijstalen tanks of barriques en tot twaalf maanden op fijne gist bewaard, waardoor de wijn gevinifieerd kan worden met een minimale smaakimpact. De rode wijnen worden na de malolactische gisting ook tot een jaar op de fijne droesem bewaard.

De „Bienengarten“ is niet alleen een plek van de oogst, maar ook van festiviteiten. Het hele jaar door nodigen de Männles je uit voor feesten, evenementen en vrijetijdsactiviteiten, of het nu de „s'Feschd“ is op de mooie nazomeravonden, waar je kunt genieten van tarte flambée en gebraden worstjes en heerlijke wijnen, of de Durbach Wijndag of activiteiten zoals een vijf kilometer lange nordic walking tour.

 

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag : 9:00 - 12:00; 13:30 - 18:00

Van maart t/m december:
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur
Zon- en feestdagen: 10:00 - 12:00 uur

Wijncultuur sinds 1919

Neem contact op met