Axel Pauly Wijnmakerij

Axel Pauly had al over de hele wereld gereisd. Hij werkte op wijngaarden in Californië en Nieuw-Zeeland en liep ook stage op de Duitse ambassade in Stockholm tijdens zijn studie aan de Hogeschool voor Wijnbouw in Geisenheim. Maar voor altijd weggaan was nooit een optie. Daarvoor was zijn liefde voor zijn thuisland gewoon te groot - net als zijn gehechtheid aan het familiebedrijf, dat hij nu runt met zijn ouders Rudolf en Ursel, die nog steeds zeer actief zijn in het bedrijf.

Als je door dit idyllische gebied aan de Middenmoezel reist en aankomt bij de nieuw gebouwde wijnwinkel van de Paulys, met een oppervlakte van 70 vierkante meter, is het moeilijk te geloven met welke moeilijke strijd de familie vijf jaar geleden te kampen had. In juli 2011 legde een grote brand de hele productiehal en het magazijn in puin en slechts zeven weken later verwoestte hagel bijna de hele wijngaard. Axel Pauly dacht er even over om te stoppen, maar in plaats van op te geven, bouwde hij het bedrijf opnieuw op. Samen met zijn vrouw Sabrina en zijn ouders. En uiteindelijk met ongelooflijk succes. In 2014 gaf Gault Millau het wijnhuis zijn tweede ster, Eichelmann riep hem uit tot een van de rijzende sterren van het jaar aan de Moezel, Stuart Pigott riep hem uit tot een van de 111 beste jonge wijnmakers in Duitsland en de Spätburgunder wordt genoemd in het boek „111 Deutsche Weine, die man getrunken muss man“ van Carsten Henn.

Het kenmerk zijn de heldere fruitsmaken en het lage alcoholpercentage in de moderne wijnen die typisch zijn voor de regio, waar Riesling natuurlijk de hoofdrol speelt, zoals overal aan de Moezel. Daarnaast produceren de Paulys ook kleine hoeveelheden rode wijnen van hoge kwaliteit uit barriques, die regelmatig tot de beste van de regio worden verkozen. De wijnen vallen niet alleen op door hun smaak, maar ook visueel door hun etiketten, die zijn ontworpen door Zweedse ontwerpers.
Bij nader inzien blijken de drie gebogen lijnen de profielen te zijn van de drie Pauly-generaties Peter, Rudolf en Axel. Het uiterlijk van de vinotheek, die in 2015 werd voltooid en ingericht met natuurlijke materialen, is net zo helder en authentiek als de wijnstijlen van de wijnmakers: de gevel, vloer en toonbank zijn gemaakt van natuurlijke leisteen, de binnenmuren zijn bekleed met lariks en de grote tafel is gemaakt van eikenhout. Een glazen doorgang biedt een blik in de barriquekelder in de kelder, terwijl een trap tussen de verkoopruimte en de entree leidt naar de wijnkelder van het oude gebouw.

De driezijdige glazen gevel van de vinotheek en het houten terras ervoor bieden een magisch uitzicht op de steile hellingen, terwijl het dakterras erboven ook een 360-graden panorama biedt met uitzicht op de wijngaarden van het Axel Pauly landgoed. Je hoeft hier alleen maar te staan en over het gebied uit te kijken om te begrijpen waarom Axel Pauly niet in de verte is blijven staan en waarom hij terug naar huis aan de Middenmoezel werd getrokken.

Afspraken op afspraak.

Neem contact op met