Wijnglas

Zonder het juiste glas gaat een deel van het rijke aroma van een wijn verloren. In principe moet een wijnglas aan de volgende eisen voldoen: Kristalhelder - alleen een helder, transparant wijnglas kan de helderheid en glans van een wijn weerspiegelen.

Zonder het juiste glas gaat een deel van het rijke aroma van een wijn verloren. In principe moet een wijnglas aan de volgende eisen voldoen: Kristalhelder– alleen een helder doorzichtig wijnglas kan de helderheid en schittering van een wijn weerspiegelen.

Experts zijn van mening dat een dun glas objectief gezien prettiger is om uit te drinken, omdat het contact met de wijn directer is. De temperatuur van de wijn wordt ook minder beïnvloed door een dun glas.

Lange steel – De steel moet lang genoeg zijn zodat het glas gemakkelijk kan worden vastgehouden met de wijsvinger, middelvinger en duim. Dit voorkomt dat de hand de wijn opwarmt en dat de warmte de perceptie van de wijnaroma's beïnvloedt.

Schoon – Wasmiddelresten, chloor of een restgeur – deze geuren combineren snel met de wijnaroma's en moeten daarom worden vermeden. Als je twijfelt, spoel het glas dan om met een slok wijn uit de fles. Dit neutraliseert eventuele ongewenste geuren. Alle andere eisen die aan het glas worden gesteld qua vorm en grootte zijn meer een kwestie van esthetiek en filosofie.

Wat is een mousseerpunt?

Een klein puntje wordt vaak in de bodem van schuimwijnglazen geslepen, waar het koolzuur breekt en in fijne belletjes opstijgt alsof het aan een touwtje is geregen - het mousseerpunt.