Luuk Stierum (ROC Mondriaan – Den Haag) wint met glans de tiende Junior Sommelier Award voor Duitse Wijn 2025!

25.03.25

Na een preselectie, die in de scholen zelf plaatsvond, konden studenten niveau 3 (zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw en aankomend gastronoom) tijdens de finale in een theoretische proef, vier degustatieproeven en een individuele proef hun kennis over Duitse wijn tonen.

  • Huidige DWI

De Junior Sommelier Award voor Duitse Wijn vond plaats op maandag 24 maart 2025 in de prachtige omkadering van restaurant Hemel & Aarde (Utrecht).

In de jury zetelden Heleen Boom  (Restaurant Bouwkunde – Deventer), Peter van Houtert (Verbunt Verlinden – Tilburg), Lars Daniëls (MV & PersWijn) en Alain Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn).

De kennis van de deelnemers moest tot uiting komen in een theoretisch gedeelte, een proefgedeelte en een mondelinge test. Tijdens de mondelinge test zorgde restaurant Hemel & Aarde met een bereiding rond Kingfish, Spar, Redlove, mierikswortel & bergamot voor een bijzondere mondelinge proef. De deelnemers moesten na het proeven van 4 wijnen en het gerecht, hun ideale wijn-spijscombinatie verklaren.

De jury was versteld van de kennis en vaardigheid van de winnaar Luuk Stierum (ROC Mondriaan - Den Haag). Hij was de beste in de 3 onderdelen en gaat terecht naar huis met een prachtige hoofdprijs: deelname aan de “Studiereis van 07-10 september 2025”, een 4-daagse reis met bezoeken aan wijnproducenten in Franken.

De welverdiende tweede plaats ging naar Duncan Vos (Deltion College - Zwolle) en de derde plaats werd in ontvangst genomen door Frederiek de Putter (De Rooi Pannen - Tilburg).

Gedurende de tijd dat de leerlingen deelnamen aan de Junior Sommelier Award werd er voor de begeleiders een masterclass georganiseerd door de heer Florian Koch (hoofd opleidingen bij het Duits Wijninstituut) met het thema “Current situation and changes to the German Wine Law”.  

We danken alle scholen die het mogelijk maakten deze wedstijd te organiseren:

  • ROC Mondriaan – Den Haag
  • Deltion College - Zwolle
  • De Rooi Pannen - Tilburg
  • Landstede - Zwolle
  • ROC Zadkine - Rotterdam
  • ROC Nijmegen - Nijmegen
  • Noorderpoort  - Groningen
  • Nova College - Haarlem


Herzlichen Dank ook aan de juryleden voor hun aanwezigheid & professionele beoordelingen en aan Marco Westra (restaurant Hemel & Aarde) voor de fijne samenwerking en top service.