Uitzicht vanaf Altenahrer Eck
De wijngaardbenaming Altenahrer Eck gaat terug tot die van de burcht Ekka, die in 1249 werd opgetekend.
Feiten
-
9.4 km
Afstand
-
3,5 uur
Duur
-
Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad
De wijngaardbenaming Altenahrer Eck gaat terug tot die van de burcht Ekka, die in 1249 werd opgetekend. Aan de westkant wordt de wijngaard begrensd dor de ruïne van Burg Are, in het oosten door de Ravenley, een markante rotspartij boven Reimerzhoven. Het Ahrdal is hier bijzonder nauw en schilderachtig met buitengewoon steile wijngaardterrassen die moeilijk te bewerken zijn.
De verweringsbodems van grauwacke en leisteen van deze wijngaard en het bijzonder hoge aandeel steen brengen echter schitterende wijnen voort. Het wijngoed Deutzerhof in Mayschoß gebruikt zijn rieslingpercelen in de Altenahrer Eck regelmatig om Eiswein te oogsten. De eigenaars hebben daarvoor de wijngaardmuren hersteld en een monorailbaan gebuwd.
De Altenahrer Eck biedt een prachtig uitzicht op Burg Are. Deze burcht werd rond 1100 boven het dorp gebouwd en in 1714 verwoest. In de ruïne zijn nog goed de resten te herkennen van een van de zeldzame dubbelkapellen uit de tijd rond 1200. De parochiekerk Maria Boodschap, een romaanse pilarenbasiliek met drie schepen, stamt uit de 12e eeuw, al werd het gotische hoofdkoor pas in 1326 gebouwd. Het oudste onderdeel van het in 1686 verwoeste burchtcomplex is de toren uit de 14e eeuw. De overige gebouwen zijn rond 1760 ontstaan.
Al sinds de vorige eeuw is Altenahr een geliefde bestemming voor een uitstapje of vakantie. Het gebied rond Altenahr was als in de Frankische tijd bewoond. Altenahr ontstond pas na de bouw van Burg Are door graaf Theoderich I von Are rond 1100. In 1246 schonk Friedrich von Are-Hochstaden, proost in Xanten, burcht en graafschap Are aan het aartsstift van Keulen. Hij deed dat met toestemming van zijn broer Konrad, de aartsbisschop van Keulen. De burcht was het middelpunt van het ambt dat nu onderdeel vormde van Keur-Keulen.
Samen met de burcht bezat Altenahr een verdedigingsmuur met drie poorten. De laatste daarvan, de Brugpoort, werd in 1804 door hoog water in de Ahr meegesleurd. De in 1166 voor het eerst genoemde romaanse parochiekerk is gesticht door de graven van Are en hun ministerialen. In 1834 werd de weg door het Ahrdal tussen Ahrweiler en Altenahr voltooid. In de jaren 30 van de 20e eeuw werd in Altenahr het eerste wijnfeest gevierd.
Afbeelding bron: Ahrwein e.V./ Ahrwein.de