Keschdeweg
De Pfälzer Keschdeweg (Kastanjeweg) voert ons door het biosfeerreservaat Pfälzerwald naar zonovergoten wijngaardland, omzoomd door talrijke tamme kastanjebomen die hier dankzij het milde klimaat groeien en in de herfst vruchten dragen.
Feiten
-
24 km
Afstand
-
7 uur
Duur
-
840 m
Hoogte
De Pfälzer Keschdeweg (Kastanjeweg) voert ons door het biosfeerreservaat Pfälzerwald naar zonovergoten wijngaardland, omzoomd door talrijke tamme kastanjebomen die hier dankzij het milde klimaat groeien en in de herfst vruchten dragen.
We hebben zo’n 24 kilometer te gaan wanneer we in Burrweiler van start gaan richting Weyher. Eraan voorafgaand is het de moeite waard om binnen te gaan bij wijngoed Meßmer met zijn mooie vinotheek. Onderweg naar Weyher kunnen we genieten van het wonderschone landschap. In Weyher zelf pauzeren we even. Twee wijngoederen met een proeflokaal nodigen in het najaar uit voor een verfrissende onderbreking, die van Otmar Graf en Valentin Ziegler. Het hele jaar door zijn er trouwens volop gezellige horecagelenheden.
Onze volgende etappe brengt ons naar het schilderachtige wijndorp Rhodt unter Rietburg. De bijna volledig door wijnbladeren bedekte voorgevels van de huizen bieden vanaf het voorjaar tot en met de herfst een onvergetelijk romantische aanblik. Letterlijk van stap tot stap kun je er de lange wijnbouwtraditie van het dorp aan aflezen. Niet in het minst wordt die vertegenwoordigd door bedrijven met een lange staat van dienst, zoals het sinds 1750 actieve wijngoed Christian Heußler. De plaatselijke horeca heeft een verlokkend breed aanbod aan culinaire specialiteiten en een puik wijnaanbod. Voorbeelden daarvan zijn restaurant Alter Kastanienhof (Theresienstraße 79), Theresienhof (Theresienstraße 46), Vinorant van wijngoed Fleischmann-Krieger (Theresienstraße 22) en de Weinstube van Hotel Waldkirch (Weinstraße 53). Het is maar een greep uit de vele mogelijkheden die het dorp biedt.
Op nu in de richting van Edenkoben. Een omweggetje waard in de buurt van Edenkoben is het kasteeltje Villa Ludwigshöhe dat de Beierse koning Ludwig I tussen 1846 en 1852 liet bouwen. De Pfalz hoorde destijds namelijk nog bij Beieren. Ook na zijn aftreden in 1848 naar aanleiding van een affaire met de danseres Lola Montez bracht Ludwig I tot 1866 telkens om de twee jaar de maanden juli en augustus door in het Italiaans aandoende kasteeltje. Sinds 1975 wordt het aan de deelstaat Rheinland-Pfalz behorende gebouw gebruikt voor concerten. Op de bovenverdiepeing bevindt zich een permanente expositie met werken van de impressionist Max Slevogt.
Verdere zijweggetjes brengen ons eerst over het educatieve wijnpad naar Edenkoben met zijn talrijke goed bewaard gebleven historische huisjes van wijnboeren, en naar St. Martin dat met zijn romantische middeleeuwse straatjes compleet onder monumentenzorg staat. Proeflokalen, vinotheken en horecagelegenheden van kleine Weinstube tot Straußwirtschaft en van wijnhotel tot restaurants bieden voor elke genieter wat wils. Voorbeelden zijn Weinstube Kirchstübel (www.kirchstuebel.de) en Barrique-Gewölbe (www.dasbarrique-gewoelbe.de).
Weer terug op de Keschdeweg gaat het nu naar het beroemde Hambacher Schloss, vanwege de kastanjebossen die er omheen liggen in de volksmond Keschdeburg genoemd. Sinds een spontaan protestfeest van Pfälzer burgers die ontevreden waren met hun Beierese bestuur staat deze al in de 11e eeuw gebouwde burcht bekend als bakermat van de Duitse democratische beweging. Met Hambach hebben we ook onze eindbestemming Neustadt an der Weinstraße bereikt. De stadt met zijn negen daartoe behorende wijndorpen strekt zich voor ons uit, ingebed in een zee van ruim 2000 hectare wijnstokken, jaarlijks goed voor ongeveer 20 miljoen liter wijn. De talloze Neustädter wijngoederen, Weinstuben en restaurants bieden voor elke smaak iets passends, van stevige boerenkost tot haute cuisine.
Het aanbod blijft daarbij allerminst beperkt tot Pfälzer specialiteiten als Leberknödel, braadworst en Saumagen, maar omvat ook geraffineerde gerechten met een mediterrane lichtheid. Niet voor niets ligt de heimelijke wijnhoofdstad van Duitsland in een regio met zuidelijke flair en niet ver van de grens met de Elzas. De Pfälzer keukentraditie gaat hier samen met mediterrane elementen en het savoir vivre van Frankrijk.
Markering
Witte ruit met opengesprongen kastanje (geelbruin) en de aanduiding Pfälzer Keschdeweg.
Karakteristiek
Route vol afwisseling langs burchten en wijngaarden met uitzicht op de Rijnvlakte en het Pfälzerwald. Loopt langs veel kastanjebomen die in de zomer voor schaduw zorgen.
Parkeren
Diverse parkeerplaatsen in het dorpscentrum van Burrweiler. Ook uitstekende verbinding met het openbaar vervoer, bijv. vanaf station Edenkoben of Neustadt met de Paminabus.
Aanbevelingen voor hotels en restaurants vind je op de website van het Duitse wijninstituut.
Neem contact op met
-
Pfalzwein e.V.
67433 Neustadt an der Weinstraße- Martin-Luther-Straße 69 Rheinland-Pfalz Duitsland