Gegarandeerde kwaliteit

De test voor Qualitäts- en Prädikatsweine (kwaliteits- en predicaatwijnen) geeft de consument meer zekerheid.

Feiten

  • Sinds 1971

    Elke kwaliteitswijn wordt sinds 1971 chemisch geanalyseerd en sensorisch getest

  • 2022

    In 2022 werd 7,34 miljoen hectoliter wijn op kwaliteit getest.

Sinds 1971 wordt elke kwaliteitswijn en elke wijn met een kwaliteitslabel chemisch geanalyseerd door een erkend laboratorium en sensorisch getest door een officiële instantie. Alleen als een wijn voldoet aan alle wettelijk voorgeschreven limieten en qua smaak het karakter van het druivenras en de herkomst weerspiegelt, krijgt hij een officieel certificeringsnummer (amtliche Prüfungsnummer). Dit nummer moet op het etiket worden vermeld.

De sensorische tests worden uitgevoerd door een onafhankelijke commissie die elke wijn blind proeft en beoordeelt. Op deze manier garandeert het sensorisch onderzoek de smaakkwaliteit van een wijn die het belooft met de informatie op het etiket.

Daarnaast worden de wijnmakerijen op onregelmatige tijden bezocht door wijninspecteurs van de staat. Zij controleren onder andere de gedocumenteerde oogsthoeveelheden en mostgewichten van de verschillende druivenrassen, evenals de aan- en verkoop van druiven.

Onderscheidingen als oriëntatiehulpmiddel

Naast de wettelijk verplichte tests bieden de Duitse Landbouwvereniging (DLG) en andere organisaties en verenigingen kwaliteitslabels aan die consumenten kunnen helpen bij het kiezen van de juiste wijn. Wijnen met een bovengemiddelde kwaliteit worden gelabeld met deze prijzen. Deze verschillende competities hebben echter één ding gemeen: de wijnen worden blind getest door een onafhankelijke commissie van deskundigen. Deze procedure garandeert de grootst mogelijke objectiviteit.

Waar staan de laatste twee cijfers van het officiële testnummer op het etiket voor?

De laatste twee cijfers van het officiële testnummer, kortweg AP-nummer, geven het jaar aan waarin de wijn werd ingediend voor kwaliteitswijntests. Dit geeft aan hoe lang een wijn is bewaard voordat hij te koop werd aangeboden.