Predicaten

Beeren in unterschiedlichen Reifezuständen

Het predicaat staat voor de mate van rijpheid van de druiven op het moment van de oogst.

Feiten

  • 6

    Er zijn zes verschillende predicaten, die gedefinieerd zijn volgens specifieke minimum mostgewichten afhankelijk van de druivenvariëteit en de regio.

  • -7°C

    IJswijn moet worden gemaakt van druiven die worden geoogst in een bevroren toestand van minstens min 7 graden Celsius en bevroren worden geperst zodat alleen het fruitconcentraat eruit wordt geperst.

Prädikate

We kennen allemaal de termen Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. De kwaliteitsklasse is gebaseerd op het suikergehalte van de druiven, dat wordt gemeten in graden Oechsle. Voor elke kwaliteitsklasse is er een bepaald minimum mostgewicht, afhankelijk van het druivenras en de regio. In zuidelijker gelegen wijnbouwgebieden gelden meestal hogere eisen. In bijna geen enkel ander land is er zo'n grote differentiatie in wijnkwaliteit als in Duitsland.

De predicaten in oplopende volgorde:

  • Kabinett: fijne, lichte wijnen van rijpe druiven met een laag alcoholpercentage
  • Spätlese: rijpe, elegante wijnen met fijn fruit die iets later worden geoogst
  • Auslese: fijne wijnen van volledig rijpe druiven, onrijpe druiven worden verwijderd .
  • Beerenauslese: volle, fruitige wijnen van overrijpe, edelrotte druiven
  • Eiswein: van druiven die worden geoogst in bevroren toestand onder min 7 graden Celsius en bevroren worden geperst zodat alleen het fruitconcentraat eruit wordt geperst. Het minimale mostgewicht komt overeen met dat van een Beerenauslese.
  • Trockenbeerenauslese: Gemaakt van rozijnachtige verschrompelde, edelrotte druiven, is Trockenbeerenauslese de top van de kwaliteitspiramide, zoet en honingachtig, het heeft een extreem verouderingspotentieel vermogen van tientallen jaren. Zulke wijnen kunnen niet elk jaar geoogst worden.

Prädikats- en Qualitätisweine (predicaat- en kwaliteitswijnen) moeten 100% uit een van de 13 Duitse wijnbouwgebieden komen en een kwaliteitstest hebben doorstaan. Kwaliteitswijnen mogen vóór het bottelen worden verrijkt (gechaptaliseerd) met een wettelijk beperkte hoeveelheid suiker om het alcoholgehalte te verhogen. Predicaatwijnen mogen niet worden gechaptaliseerd.

Welke wijnen staan bovenaan de predicaatpiramide?

Trockenbeerenauslese: Gemaakt van rozijnachtige, verschrompelde, met edelrot aangetaste druiven, is Trockenbeerenauslese de top van de kwaliteitspiramide. De wijn is zoet en honingachtig en kan extreem lang -decennia- worden bewaard.