Rhodt unter Rietburg
Deze stokken in de Rhodter Rosengarten zijn werkelijk veteranen. Al ruim 400 jaar heeft deze wijngaard erop zitten en hij levert nog steeds wijn.
Volgens de mondelinge overlevering zouden de stokken in het wijndorp Rhodt unter Rietburg er al voor de Dertigjarige Oorlog hebben gestaan, en die duurde van 1618 tot 1648.
Daarmee is de Rosengarten de oudste nog altijd druiven dragende wijngaard, op zijn minst van de Pfalz, zo niet van de hele wereld. Op ongeveer 600 vierkante meter hebben 300 stokken het zo lang volgehouden. Het gaat daarbij merendeel om Traminerstokken met hier en daar een – later aangeplante – Silvanerstok ertussen. Wie ze ooit aanplantte, is niet bekend. In de Rosengarten, te vinden aan de oostelijke rand van het dorp tegenover de Gebietswinzergenossenschaft Rietburg, staan nog altijd de knoestig-pittoreske wortelechte stokken. Jaarlijks leveren ze tussen de 150 en 300 liter wijn. Deze Gewürztraminer is uiteraard de specialiteit van de wijngaardeigenaar, wijngoed Arthur Oberhofer in Edelsheim. De wijn charmeert niet alleen door zijn herkomst, maar ook door het voor Gewürztraminer kenmerkende rozenaroma dat helemaal past bij de wijngaardnaam Rosengarten.
Druiven werden in Rhodt unter Rietburg waarschijnlijk al wel sinds de Romeinse tijd geteeld. In de Middeleeuwen was het dorp bekend om zijn Traminer. In 1603 kwam het onder het gezag van markgraaf Ernst Friedrich van Baden. Tot 1801 zou Baden het hier voor het zeggen houden. In die tijd werd het dorp aan de voet van de uit 1200 daterende Rietburg rijk met wijnhandel. Een en ander is zichtbaar aan de voorname huizen van wijnboeren. Met zijn oude binnenplaatsen en boogpoorten staat het dorp voor bijna 80 procent onder monumentenzorg.
Hoe aangenaam het hier in het ‘Toscane van het noorden’ was, was ook bekend bij een andere heerser in de persoon van koning Ludwig I van Beieren. Hij liet in 1846 boven het dorp zijn zomerresidentie bouwen, de Villa Ludwigshöhe. Hoe belangrijk de wijnbouw was, is te zien aan een lokale specialiteit. Behalve in de in de Pfalz gebruikelijke Schoppen van 0,5 liter wordt wijn hier ook in de Rhodter Pfiff uitgeschonken, een glas van 1 liter.