Weingut Lubentiushof

De geschiedenis van de Lubentiushof in Niederfell aan de Moezel gaat terug tot een 1711 gestichte kelder van de vorsten Von der Leyen. In 1994 nam jurist Andreas Barth het wijngoed over en leidt het sindsdien als zij-instromer met allerhande nieuwe ideeën.

Voor zijn Riesling neemt hij bijvoorbeeld veel tijd. Zo veel zelfs dat hij als expert voor langzame Riesling te boek staat. Zijn druivenstokken gedijen goed op de leisteenterrassen van de Untermosel. Omdat de hellingen zo steil zijn, wordt al het werk met de hand uitgevoerd.

Toen de ruimte in de dorpskern te krap werd, besloten Andreas Barth en zijn vrouw Susanne om het wijngoed uit te breiden met nieuwbouw. Naast het historische huis met zijn massieve stenen muren plande het architectenpaar Agnes en Uwe Hessel uit Andernach op een klein stukje braakliggend terrein de nieuwe Weinwerkstatt. Op een oppervlak van 5 bij 5,5 meter bouwden ze een constructie uit staal en beton. Evenals het huis draagt ook de nieuwbouw een zadeldak, terwijl zijn zijmuren aansluiten bij die van het huis. De façade opent zich naar de straatkant met een doorlopende glazen pui. Loodrechte smalle houten staven zorgen als een gordijn voor een zekere beschutting.

Omdat de glazen pui niet met de betonnen plafonds van de beide bovenverdiepingen verbonden is, blijft er ruimte tussen het bouwcorpus en de voorgevel. Dit architectonische trucje verleent het gebouw een zekere gewichtloosheid en schept zichtassen over de verschillende niveaus.

De begane grond is bestemd voor het proeven en verkopen van de wijnen die het wijngoed produceert. Op de eerste verdieping bevindt zich het kantoor, op de tweede een vakantiewoning met een klein terras van waaraf je over de Moezel tot aan de beroemde Gondorfer Gänsberg kunt kijken. De etages zijn door vrijstaande stalen trappen met elkaar verbonden die de openheid van de ruimtewerking versterken.

Het iets naar achteren geplaatste nieuwe gedeelte is via een kleine binnenplaats met het oude huis. De vorm van de voorgevel en het dak daarvan herhalen zich bij de nieuwbouw en integreren de Weinwerkstatt harmonisch in het dorpsbeeld. Verder is het gebouw uit beton en staal een zelfbewust, modern en toekomstgericht onderdeel van een ongewoon ensemble. De Weinwerkstatt werd in juli 2007 geopend en kreeg in 2010 de Architekturpreis Wein.

Openingstijden

op afspraak