Weingut am Stein

Op de zonovergoten steile hellingen aan de noordkant van de lus in de Main ligt het Würzburgse Weingut am Stein. Mosselkalkbodems liggen hier ten grondslag aan de kwaliteitswijnen die Ludwig Knoll hier produceert met voorop Silvaner en de vermaarde Steinwijn.

Knoll nam het al sinds generaties bestaande familiewijngoed over in 1991 en besloot om aan het bestaande gebouw dubbele nieuwbouw toe te voegen die een passend kader voor de presentatie van zijn wijnen moesten vormen.

“De familie Knoll heeft aangegeven dat het om een jong en modern bedrijf zonder franje gaat”, aldus Jochen Hofmann van het Würzburgse architectenbureau Hofmann, Keicher, Ring. In zijn ontwerp moest dat tot uiting komen als “beeldende voorstelling van Knolls wijnen: heldere structuur, geen trucs, geen opsmuk.” Zo ontstonden twee markante bijgebouwen die met hun duidelijke kubistische vormen bewust alleenstaand tussen het heterogene gebouwenbestand gepland werden.

Direct bij de ingang tot het wijngoed staat het eerste nieuwe gebouw dat de vinificatieruimte en het gastenverblijf herbergt. Het is een dobbelsteenvormig blok met een door loodrechte voegen geaccentueerde façade. De lange smalle bandvensters zorgen voor het horizontale element. Op de bovenverdieping boven de bedrijfsruimte is een royale gastenwoning ondergebracht. Van hier uit valt de blik op het tweede nieuwe gebouw, de vinotheek WeinWerk die eveneens als kubus ontworpen is. De buitengewone façade daarvan bestaat uit groen gekleurd glas met daarvoor houten latten met de nodige tussenruimte die de strenge geslotenheid van het bouwcorpus opheffen maar de etage-indeling nog duidelijk herkenbaar laten. Inspiratiebron voor de inrichting van de vinotheek waren de verticale structuur van de druivenstokken en de horizontale van de bodemlagen van de wijngaarden in de onmiddellijke omgeving.

Achter de gevel bevinden zich ruimtes voor proeverijen, presentaties en seminars. Door het gekleurde glas en de nevenschikkend geordende houten balken ontstaat in de binnenruimtes een fascinerend lichtspel dat permanent verandert met de stand van de zon. Puristisch gebruik van materialen, waarbij glas, eikenhout, ruw beton en leem domineren, onderstreept de heldere lijnvoering zowel binnen als buiten.

’s Nachts wordt de belichte façade van het WeinWerk tot een onmiskenbare blikvanger boven de stad. Overdag kun je vanaf Weingut am Stein genieten van het uitzicht op Würzburg, de Residenz, het Maindal en de omliggende wijngaarden. Het is 2005 voltooide kelder- en gastengebouw en het in 2006 geopende WeinWerk hebben onder wijn- en architectuurkenners de nodige erkenning gekregen en zij al meermaal bekroond.

Openingstijden

Januari - maart:
Maandag t/m vrijdag: 12:00 - 18:00
Zaterdag: 10:00 - 14:00

April - december:
Maandag t/m vrijdag: 14:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00