Vinificatieruimte van Weingut Brennfleck

Bewustzijn van traditie, omarming van het heden en liefde voor details kenmerken het wijngoed en de wijnen van Hugo en Suzanne Brennfleck. Het wijnkmakersechtpaar uit het Frankische Sulzfeld am Main leidt het wijngoed sinds 1998 als dertiende generatie.

Bewustzijn van traditie, omarming van het heden en liefde voor details kenmerken het wijngoed en de wijnen van Hugo en Suzanne Brennfleck. Het wijnkmakersechtpaar uit het Frankische Sulzfeld am Main leidt het wijngoed sinds 1998 als dertiende generatie.

Het hartstuk van Weingut Brennfleck is het onder monumentenzorg staande hoofdgebouw uit de late Middeleeuwen. Des te groter was daarom de uitdaging om de renovatie en uitbreiding van het productiegedeelte binnen het bestaande geheel te integreren. Niet alleen in samenhang met het gebouw zelf, maar ook met de beslotenheid van de historische dorpskern. Het was dus geen gemakkelijke opgave die de planners van architectenbureau Dold + Versbach uit Giebelstadt op zich namen. Zonder het initiatief, de moed en de wil tot innovatie van de opdrachtgevers zou Sulzfeld nu een architectonisch hoogstandje armer zijn.

De oude gewelfkelders van het wijngoed moesten niet alleen behouden blijven, maar ook met de nieuwe vinificatieruimte verbonden worden. Zo ontstond op de plaats van een oude hal een nieuwe constructie waarvan de puristische vormtaal bewust afwijkt van de historische context. ‘Helder, zonder poespas en eigenzinnig’ vinden de Brennflecks het kubistische gebouw met zijn ruwe betonnen muren. Ook de vinificatieruimte weerspiegelt helemaal de filosofie van de opdrachtgevers ten aanzien van hun wijnen. “De hoogwaardige materialen en de eenvoudige verwerking daarvan geven ook de wijn een hoge waarde en ronden het totaalbeeld zo perfect af. Nu kan de klant niet alleen zijn licht opsteken in de wijngaard, maar krijgt hij ook inzicht op de verwerking van de duiven en de keldertechniek”, aldus Hugo en Susanne Brennfleck. “En daar is veel belangstelling voor.”

De bouwstoffen zijn net zo terughoudend als de vormtaal: nuchter beton binnen en buiten, glas, hout uit het eigen bos en voor de voegen ook traditionele mosselkalk. Voor een ongewone architectonische prestatie zorgt met name de tunnelachtige toegang tot de kelder. Op grond van de geslaagde symbiose van traditie en moderniteit is de in 2006 voltooide vinificatieruimte van Weingut Brennfleck al meermaals onderscheiden. In 2010 gebeurde dat bijvoorbeeld in het kader van de Architekturpreis Wein.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 08:00 - 17:00
Zaterdag: 10:00 - 16:00 
En op afspraak