Weingut DREI HERREN

Wijnhuizen weerspiegelen altijd de geest van de eigenaar. Dit is duidelijk te zien bij de DREI HERREN wijnmakerij in Radebeul. De oude wijnmakerij, een van de oudste in de Vrijstaat, is eigendom van een erkend kunsthistoricus die het in 2002 kocht en er een kunst- en wijndomein van maakte.

Hij kocht de wijngaarden in 2002 en maakte er een kunst- en wijndomein van. Voor hem is het zonneklaar: wijn drinken en kunst beleven hebben veel met elkaar gemeen! Idealiter is er in beide gevallen sprake van een lange, verkwikkende nawerking: in het geval van wijn heet zoiets ‘nagenieten’, bij kunst gaat het om een ‘bezieling die de aanschouwer stimuleert tot open denken en waarnemen’.

Het is niet duidelijk hoe oud dit wijngoed precies is. Het perceel wordt al vermeld in akten uit het jaar 1705. Op basis van bewaard gebleven muurschilderingen (chinoiserieën) op de bovenverdieping kunnen we aannemen dat dit ook het jaar is waarin het centrale hoofdgebouw werd opgetrokken. In 1735 wordt een raadslid uit Dresden als eigenaar genoemd. Verdere verbouwingen staan in de documenten gepland voor 1773. Zo werd er een plein aangelegd en verrees de linkervleugel van het gebouw, inclusief wijnkelder.  Vanaf 1857 behoorde het landgoed toe aan de familie Rau, die nieuwe bouwwerkzaamheden liet uitvoeren (o.a. de rechtervleugel van het gebouw en het balkon boven de ingang rond 1900). De druifluizenplaag legde de wijnbouw tijdelijk stil. Pas in 1937 werden er opnieuw wijnstokken aangeplant. Na 1945 vluchtte de familie Rau naar West-Duitsland; het gebouw werd nog gedeeltelijk als woning gebruikt, maar raakte ook deels in verval. In 1993 veranderden het huis en de gronden nogmaals van eigenaar en in 2002 kwam het inmiddels deels gerestaureerde landgoed in handen van kunsthistoricus Rainer Beck, die in 2004 het initiatief nam tot de oprichting van het wijnhuis DREI HERREN.  Het werd geopend in november 2005.  Vandaag maken drie van de meest traditierijke wijngaarden van Saksen deel uit van dit wijnhuis: naast de ‘Sörnewitzer Boselberg’ (de voormalige wijngaard van de ridders van Taubenheim) gaat het om de ‘Radebeuler Ballberg’ en de ‘Radebeuler Hermannsberg’, beide behorend tot het wijngoed ‘Goldener Wagen’. Ze liggen allemaal op steile hellingen. Intussen werd zowat 1500 meter aan droge stenen muur gerestaureerd of nieuw gebouwd, is waar nodig irrigatie aangelegd en werden duizenden wijnstokken opnieuw aangeplant. Ondergronds werd 400 vierkante meter aan nieuwe, moderne kelder-, koel- en opslagruimte aangelegd, zodat het cultuurlandschap intact bleef – een project dat voltooid werd in 2011.

Op de bovenverdieping van de wijnmakerij is er een tentoonstelling van hedendaagse kunstwerken. Ze gaan in dialoog met de historische muurschilderingen. Over de steile helling van de Hermannsberg loopt al sinds 2012 een unieke, geleidelijk uitbreidende wijn- en kunstroute. Het hoogste punt is de door het wijnhuis gerestaureerde, historische ‘Steinerne Schnecke’ (1ste  helft 17de eeuw) met een panoramisch uitzicht over de Elbevallei in Dresden. Het pad telt momenteel 18 grote beeldhouwwerken en sculpturen van verschillende kunstenaars.

En natuurlijk zijn ook de herhaaldelijk bekroonde wijnen ware kunstwerken! In 2014 werd er een wijnrestaurant met een mooi terras geopend; de vinotheek is een uitgelezen plek voor wijnproeverijen. Beide plaatsen zijn met hun antieke, maar ook kunstzinnige en liefdevolle inrichting een lust voor het oog.