Detail druivenrassen

Grauburgunder

Grauburgunder

Het druivenras, dat behoort tot de Bourgogne-familie, reisde in de 14e eeuw van Bourgondië naar Zwitserland, Hongarije en vermoedelijk van daaruit naar Duitsland.

Feiten

  • 8.094 ha

    Wijngaard in 2022

  • 2. 314 ha

    Wijngaard beplant met Grauburgunder in Rheinhessen

Aanplant

Grauburgunder produceert vrij goede opbrengsten en, indien gewenst, hoge mostgewichten. De compacte trossen maakt de aantasting door botrytis makkelijker voor de productie van nobele wijnen. De variëteit is minder gevoelig voor ziektes en nauwelijks vorstgevoelig. Het gedijt bijzonder goed op loessterrassen, maar ook op kalk- en steenachtige bodems. Leemachtige bodems zijn minder geschikt. Vermindering van de opbrengst en efficiënt uitdunnen van het bladerdak zijn makkelijk en worden veel toegepast.

Betekenis

Grauburgunder vind je tegenwoordig niet alleen in Centraal-Europa, maar vooral ook in Australië en Nieuw-Zeeland. In Duitsland wordt Grauburgunder steeds belangrijker. In 2022 was bijna 8.094 hectare - of iets minder dan 8% van de Duitse wijngaarden - beplant met dit druivenras. Vroeger werd Grauburgunder vaak aangeduid met het synoniem 'Ruländer'. Dit waren meestal zoete en volle wijnen, terwijl Grauburgunder overwegend droog werd gevinifieerd. Vooral de wijnboeren uit Baden wijden bijna 14% van hun wijngaarden aan Grauburgunder, met ongeveer 2.363 hectare. De Pfälzer dragen ongeveer 2.142 hectare bij, de Rheinhessen ongeveer 2.314 hectare en de Nahe wijnboeren ongeveer 385 hectare.

Vinificatie en smaak

Een jonge, lichte, droge tot halfdroge Grauburgunder is zeer geschikt als zomerwijn. Droge Kabinett wijnen en Spätlesen harmoniëren goed met zeevruchten, zeevis, pasta, lamsvlees, pluimwild en jong haarwild en rijpe zachte kaas. Barrique-wijnen bij intens smakende lamsgerechten en lichte wildgerechten, zoals hert of ree. Fruitige, zoete Spätlesen of nobele Auslesen gaan bijzonder goed samen met witschimmelkazen en desserts met honing, amandelen of marsepein.

Grauburgunder rijpt vaak in stalen tanks, in grote houten vaten, maar ook in barriques waar vaak malolactatische gisting wordt toegepast (omzetting van het frisse appelzuur in het zachte melkzuur). Ze zijn meestal droog, medium krachtig van smaak met frisheid, maar worden ook vaak aangeboden als volle wijnen met een nadruk op rijkheid. Afhankelijk van de vinificatiemethode en het kwaliteitsniveau is de kleur lichtgeel, goudgeel of zelfs amberkleurig. Grauburgunder wordt vooral geassocieerd met aroma's van groene noten, amandelen, verse boter en fruitige smaken die doen denken aan peren, gedroogd fruit en rozijnen, ananas en citrusvruchten. Er zijn ook vegetale toetsen van groene bonen of paprika's.

Geschiedenis

Grauburgunder reisde in de 14e eeuw van Bourgondië naar Zwitserland en Hongarije en vermoedelijk van daaruit naar Duitsland. De Franse naam Pinot gaat terug op het Franse „pin“ (den) en beschrijft de vorm van de druif die doet denken aan dennenappels. De synoniem Ruländer gaat terug op de koopman Johann Ruland, die in 1711 (voor hem onbekende) Bourgondische wijnstokken vond in een tuin in het stadje Speyer in de Pfalz en ze vermeerderde. De hoge kwaliteit van de wijnen overtuigde de wijnbouwers al in de 19e eeuw: Ze gaven de variëteit verschillende regionale namen, die sindsdien zijn verdwenen.

In één oogopslag

  • Minder ziektegevoelig, nauwelijks vorstgevoelig
  • Roodachtig tot rood en grijs gekleurde schil
  • Aroma: doet denken aan groene noten, amandelen, groene bonen, paprika of fruitige smaken die lijken op peer, gedroogd fruit, rozijnen, ananas en citrusvruchten.

Waar komt de term Pinot vandaan?

De Franse naam Pinot gaat terug naar het Franse 'pin' (den) en beschrijft de vorm van de druif die doet denken aan dennenappels.

Witte asperges met pannenkoekreepjes Asperges met "Kratzete

Witte asperges met pannenkoekreepjes en champagnebotersaus.

  • 1kg Weißer Spargel
  • 200g Mehl
  • 4 Eier
  • 150ml Milch
  • 1TL Butterschmalz zum Braten
  • 2EL Butter
  • 1 Zitrone
  • 1 Prise Zucker
  • 1-3 Schnittlauchröllchen zum Garnieren
  • 1 Für die Soße:
  • 150g Butter
  • 50ml Sahne
  • 50ml Sekt
  • etwas Salz und Pfeffer

 

Meng de bloem met de eieren, melk en een snufje zout tot een glad pannenkoekenbeslag. Laat 30 minuten weken.

 

Schil ondertussen de asperges en kook ze in gezouten water met 2 el boter en een snufje suiker beetgaar. Laat goed uitlekken en houd warm.

<p

 

<p>Giet het pannenkoekenbeslag in porties in hete geklaarde boter
.

Giet in hete geklaarde boter. Als de onderkant bruin is, met een vork in stukjes schrapen. Bak verder tot de stukjes goudgeel zijn.

 

Breng voor de champagne-botersaus de room aan de kook, laat iets inkoken en roer de koude stukjes boter (ter grootte van een walnoot) erdoor. Voeg de mousserende wijn toe en breng op smaak met zout en peper.

<p

 

<p>Rooster de asperges op voorverwarmde borden. Voeg de kratzete toe, besprenkel met de saus en garneer met bieslook.

<p

 

<p>Wijnadvies:

 

Een milde en droge Gutedel of een delicate Kabinett-wijn van Riesling of Pinot Blanc.

  • Gutedel (trocken)
  • Riesling (brut)
  • Grauburgunder (brut nature)