Detail druivenrassen

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignon is een Frans druivenras uit de Bordeaux-wijnstreek, dat voor het eerst werd vermeld in een Frans document uit 1635.

Feiten

  • 1635

    Eerste vermelding

  • 471 ha

    Oppervlakte

Betekenis en cultivering

Cabernet Sauvignon is een Franse druivensoort uit de Bordeaux-wijnstreek, die voor het eerst werd gedocumenteerd in Frankrijk in 1635. Wereldwijd wordt er nu ongeveer 300.000 hectare Cabernet Sauvignon verbouwd. De rode wijnvariëteit gedijt het best in een gematigd en mild klimaat met zo weinig mogelijk temperatuurschommelingen en wordt daarom alleen verbouwd op 483 hectare (2022) in Duitsland, voornamelijk in de Pfalz (245 ha) en Rheinhessen (129 ha). Kleine hoeveelheden van het druivenras zijn ook te vinden in Baden en aan de Nahe.
Cabernet sauvignon, een natuurlijke kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc, is een zeer laat rijpend druivenras dat wordt gekenmerkt door het feit dat zijn smaak en bouquet altijd onmiskenbaar blijven, ongeacht de locatie en het klimaat.

Rijping en smaak

De druiven bevatten bijzonder veel pitten, kleurstoffen en tannines, waardoor de wijn een diepe, donkere kleur krijgt en ideaal is om te rijpen in barriques en om lang te bewaren. Cabernet sauvignon is begonnen aan zijn triomftocht over de hele wereld als ideale cuvée-partner. Cabernet Sauvignonwijnen hebben een sterke tanninestructuur en de typische smaak van zwarte bessen en een aroma van groene paprika. Cabernet sauvignon is een uitstekende begeleider van gebraden rund- of lamsvlees en van wild- en pepergerechten met donkere sauzen.

In één oogopslag

  • Natuurlijke kruising tussen Cabernet Franc x Sauvignon Blanc
  • Kruidig en fruitig
  • Bijzonderheid: het bouquet en de smaak van de wijn blijven onmiskenbaar onder uiteenlopende klimatologische en bodemomstandigheden
  • Aroma: fruitige tonen van zwarte bes met groene paprika; jonge wijnen hebben tonen van zoethout, oudere jaargangen tonen tonen vanille- en rumaroma's

 

Wanneer werd cabernet sauvignon voor het eerst aangeplant in Duitsland?

In 1984 plantte het wijnhuis Vollmer uit de Pfalz de eerste Cabernet Sauvignon wijnstokken nog voor het druivenras was toegelaten, omdat dit al in het vooruitzicht lag. Als gevolg daarvan kreeg de wijnbouwer een boete en werden de wijnstokken verwijderd voordat het druivenras uiteindelijk officieel werd toegestaan in 1987.