Detail druivenrassen

Schwarzriesling

Schwarzriesling

Schwarzriesling heeft enkel groei, vorm en een deel van zijn naam gemeen met Riesling.

Feiten

  • 1.698 ha

    Wijngaard aangeplant in 2022

Kweek en betekenis

Schwarzriesing is minder veeleisend qua locatie en bodem dan Spätburgunder en gedijt goed op rijke leemachtige bodems. Door zijn late knopzetting is het niet bijzonder kwetsbaar voor de meivorst. De opbrengsten en het mostgewicht liggen op een gemiddeld niveau. De opbrengsten komen dus overeen met de relatief lage opbrengsten van Spätburgunder, maar het mostgewicht komt niet in de buurt van Spätburgunder. In normale jaren wordt immers 70 tot 80 graden Oechsle gehaald. De zuurtegraad is soms vrij laag.

Schwarzriesling heeft alleen groei, vorm en een deel van zijn naam gemeen met Riesling. Het druivenras komt oorspronkelijk uit de Bourgogne en staat in de Elzas en Champagne bekend als Pinot Meunier. Het is een cuvéepartner in Champagne waar het wit gevinifieerd wordt. In Duitsland is de teelt van Schwarzriesling, ook bekend als Müllerrebe, grotendeels beperkt tot Württemberg. Toch is het ras goed voor iets minder dan 2 procent van de Duitse wijngaarden. In 2022 was ongeveer 1.698 hectare beplant met dit druivenras  1.201 hectare bevond zich in het teeltgebied Württemberg. Schwarzriesling is ook van secundair belang in het noorden van Baden, de Pfalz, Rheinhessen en Franken.

Vorm en smaak

Wijnen van Schwarzriesling hebben een robijnrode tot baksteenrode kleur, een fruitig aroma dat lijkt op dat van Spätburgunder en een eerder delicate body. Er worden zowel droge als fruitige variëteiten gevinifieerd. Het gamma wordt gedomineerd door Qualitätsweine, maar er zijn ook Kabinett-wijnen en Spätlesen. Iets sterkere varianten begeleiden vooral vleesgerechten van varkens- of lamsvlees en zachte kazen.

Geschiedenis

De naam van de variëteit kan tot de misvatting leiden dat Schwarzriesling familie is van Riesling. Het heeft echter alleen een late rijpheid en druivenvorm gemeen met Riesling. Zijn voorouders staan in Bourgondië. De zwaar behaarde mutatie (aan de onderkant van de bladeren) van de Blauer Spätburgunder werd waarschijnlijk eeuwen geleden geselecteerd. Het Duitse synoniem voor Schwarzriesling is „Müllerrebe“. Deze naam verwijst naar de beharing van de bladeren en scheutpunten, die eruitzien alsof ze met bloem bestoven zijn. In Frankrijk is de naam „Pinot Meunier“. De wijnstokkwekerijen in Heilbronn en Weinsberg ontwikkelden de kwaliteit van het druivenras verder zodat het wijdverspreid werd.

In één oogopslag

  • Geringe eisen aan bodem en standplaats
  • Late knopzetting, late rijping
  • Smaak: aalbessen, kersen, frambozen, bramen

Hoe wordt de Schwarzriesling anders genoemd?

Synoniemen voor de Schwarzriesling zijn onder andere Müllerrebe, omwille van zijn witachtige scheuten en bladeren die eruitzien alsof ze bestrooid zijn met bloem. Onder de naam Pinot Meunier komt hij zelfs voor in de klassieke Cuvée van Champagne, samen met Pinot Noir en Chardonnay.