Detail druivenrassen

Bacchus

Bacchus

Het aromatische druivenras Bacchus werd in de jaren 1930 gekweekt in het Onderzoekscentrum voor Wijnbouw in Siebeldingen.

Feiten

  • 1985

    Het hoogtepunt van de "Bacchus boom" met 3,6% van de totale wijngaardoppervlakte.

  • 1.558

    Hectare wijngaard aangeplant in 2022

Aanplant

Het druivenras Bacchus, dat zijn naam dankt aan de Romeinse wijngod, kan hoge opbrengsten produceren met een relatief hoog mostgewicht. De variëteit, die doet denken aan Scheurebe met zijn bloemige muskaatsmaak, kende vooral een sterke groei in de jaren 1970-80 en bereikte zijn hoogtepunt in 1985 met 3,6% van het aangeplante areaal. Sinds het begin van de jaren 1990 is de wijnbouw in Duitsland echter sterk afgenomen. In Duitsland is Bacchus vooral te vinden in Franken, Rheinhessen, de Nahe en de Pfalz. In 2022 was er in totaal ongeveer 1.558 hectare mee beplant, wat neerkomt op 1,6% van de Duitse wijngaarden.

Genieten

De meeste wijnen zijn lichtgeel en hebben een lichte tot gemiddelde body. Rijpe Bacchuswijnen kunnen echter ook rijk aan extract zijn, fruitig en het aroma meer benadrukken (wat soms aan Scheurebe doet denken). Wijnen met een hoog mostgewicht en voldoende zuren kunnen een beetje Riesling-achtig zijn en een subtiele muskaatsmaak hebben (die soms een beetje doet denken aan komijnzaad).

De Bacchus is een goede begeleider van Aziatische gerechten.

In één oogopslag

  • Kruising van de druivenrassen (Silvaner x Riesling) x Müller-Thurgau
  • Vroegrijp met relatief hoge mostgewichten
  • Prefereert koelere, vruchtbare bodems
  • Aroma: doet denken aan zwarte bessen, sinaasappels, soms met tonen van nootmuskaat en komijn.

Waar heeft dit druivenras zijn naam aan te danken?

Het druivenras dankt zijn naam aan de Romeinse wijngod Bacchus.