Detail druivenrassen

Silvaner

Silvaner

Het is waarschijnlijk dankzij de cisterciënzer monniken dat de Silvaner meer dan 350 jaar geleden zijn weg vond naar Franken.

Feiten

  • 1e plaats

    in Franken sinds 2019

  • 25,3 %

    Aandeel wijngaardoppervlak in Franken (2022)

  • 10 tot 12 °C

    Optimale drinktemperatuur

Aanplant

Silvaner wordt al meer dan 350 jaar verbouwd in Duitsland. Momenteel staat er 4.419 hectare Silvaner aangeplant in de Duitse wijnbouwregio's (2022), wat overeenkomt met iets minder dan 4,3% van het totale wijngaardareaal. Silvaner is vooral populair in Rheinhessen met 1.932 hectare en Franken met 1.559 hectare, gevolgd door de Pfalz met 468 hectare.

Belangrijkheid

De eerste Silvaner wijnstokken werden al in 1659 aangeplant in Castell bij Würzburg. Het nieuws over de voordelen ervan verspreidde zich snel.. De grootste Silvaner regio is Rheinhessen, waar het druivenras ongeveer 8 procent van het gebied beslaat. Silvaner wordt beschouwd als een van de belangrijkste druivenrassen in Rheinhessen.

De teeltregio met het hoogste aandeel Silvaner is Franken, waar het druivenras op ongeveer een kwart van de wijngaarden groeit. In de regionale lijst van druivenrassen staat Silvaner voor het eerst sinds 2019 weer op de eerste plaats. Afhankelijk van het terroir en het microklimaat heeft Silvaner echter een aanzienlijk hogere status in verschillende wijndomeinen in Franken, omdat het Frankische vlaggenschip-druivenras bijzondere wijnen produceert op de Muschelkalk- en Keuperbodems.

Vinificatie en smaak

Silvaner is diversiteit. Het kan een ongecompliceerde zomerwijn zijn, maar ook een zachte, romige houtgelagerde wijn, of een goed ontwikkelde, elegante en levendige Grosses Gewächs tot een intense edelzoete wijn. Alles is mogelijk. Het druivenras weerspiegelt perfect zijn terroir en combineert aardse tonen met delicate fruitsmaken en milde zuren.

Geschiedenis

Al jaren puzzelen wetenschappers over de oorsprong van de druif. Is hij afkomstig uit Siebenbürgen of uit Silvan, een klein stadje in Centraal-Azië, of wijst de naam op een Romeinse oorsprong? Genetische analyses tonen tegenwoordig aan dat Silvaner een kruising is tussen Traminer, een van de oudst bekende druivenrassen, en het autochtone druivenras "Österreichisch-Weiß". Zijn oorsprong uit het Alpengebied lijkt dus zeker.

De Silvaner is een Österreicher

De Silvaner heeft zijn weg naar Franken waarschijnlijk gevonden dankzij de cisterciënzer monniken. Het beroemdste klooster in de regio, Ebrach, onderhield handelsbetrekkingen tot in Oostenrijk. In die tijd kon niemand vermoeden dat deze Oostenrijkse import het vlaggenschip van de Frankische wijn zou worden.

Nieuwe thuis

Microklimaat, oriëntatie en samenstelling van de bodem beïnvloeden de ontwikkeling en groei van de druiven. De nieuwe thuisbasis van de Silvaner met zijn zware leem-gipsbodems gaf het grotendeels onbekende druivenras zijn eigen profiel. De Silvaner werd een echte Casteller, waarvoor niet alleen wegwijzers werden opgericht, maar zelfs een monument. Samen met Riesling is het de Duitse druif bij uitstek. Tot de jaren 1970 was het het meest verspreide druivenras in Duitsland. Tegenwoordig staat hij aangeplant in de beste wijngaarden van Franken en trekt hij ook steeds meer de aandacht van wijnjournalisten en -critici wereldwijd.

In één oogopslag

  • De meest aangeplante variëteit in Duitsland tot de jaren 1970
  • Hoge opbrengst, middellaat rijp
  • Aroma: subtiel geurend, doet denken aan verse groene kruiden of kruisbessen

Wanneer werd Silvaner voor het eerst genoemd?

Al in de eerste eeuw na Christus maakte Gaius Plinius Secundus in zijn "Naturalis Historia" melding van een druivenras met vergelijkbare kenmerken als Silvaner. In de 17e eeuw kwam Silvaner naar Duitsland via monniken uit het Alpengebied.