Detail druivenrassen

Huxelrebe

Huxelrebe

De Huxelrebe is een kruising tussen Weißer Gutedel x Courtiller Musqué. De variëteit werd genoemd naar Fritz Huxel, die in de jaren '50 sterk inzette voor deze druivenvariëteit.

De Huxelrebe is een kruising tussen Weißer Chasselas x Courtiller Musqué. De variëteit werd vernoemd naar Fritz Huxel, die zich in de jaren 1950 sterk inzette voor deze druivenvariëteit. Vandaag wordt er slechts 396 hectare Huxelrebe verbouwd in Duitsland, waarvan 273 hectare in Rheinhessen en 109 hectare in de Pfalz. Huxelrebewijnen, die hoge opbrengsten en mostgewichten kunnen produceren, zijn lichtgeel van kleur en hebben de typische kruidige aroma's van exotisch fruit zoals passievrucht en mango. De frisse en milde zuren van het druivenras harmoniëren perfect met deze fruitige toetsen.

De wijnen van de Huxel-druif worden vaak geserveerd bij zoete desserts en zijn een heerlijke begeleider van kruidige gevogelte- en visgerechten.

  • Geteeld in 1927 door Georg Scheu
  • Kruising tussen Weißer Chasselas x Courtiller Musqué
  • relatief ziekte- en schimmelbestendig
  • vroegrijpende druif
  • Aroma: doet denken aan exotisch fruit

Waarom spreken we van de Januskop in verband met de Huxelrebe?

De Januskop komt uit de Romeinse mythologie en is de weergave van de twee gezichten van Janus, de god van het begin en het einde. De Huxel wijnstok heeft ook twee gezichten, want hij kan enerzijds grote opbrengsten produceren, maar anderzijds ook topkwaliteit.