Detail druivenrassen
Elbling
Elbling is een van de oudste witte druivenrassen in Europa. De wijnboeren aan de Bovenmoezel kunnen terugkijken op 2000 jaar teelttraditie.
Feiten
-
2000
Jaren traditie
-
450
hectare (2022)
-
5
procent van het areaal witte wijnstokken in de Mosel
Aanplant
De Muschelkalkbodems (schelpkalk) die overheersen in de regio van de Bovenmoezel geven al aan welke bodem de voorkeur geniet van dit druivenras. Hoewel dit vroegrijpend druivenras niet veel eisen stelt aan de ligging, behoudt het zijn typische frisheid het best op schelpkalk. Het druivenras vraagt aandacht wat betreft gewasbescherming, want de dunne druiven zijn gevoelig voor Oidium en Peronospora. Elbling geeft meestal voldoende opbrengst, soms zelfs overvloedig, vooral in de sector van Qualitätsweine. Af en toe worden er ook Kabinett- en Spätlese van hoge kwaliteit geproduceerd.
Betekenis
Statistisch gezien was Elbling in 2022 goed voor 450 hectare, of 0,4% van het Duitse wijngaardareaal. In het Moezelgebied is het echter goed voor 430 hectare of vijf procent, waarmee het het op twee na belangrijkste witte druivenras is. Het druivenras gedijt vooral aan de zuidelijke loop van de Moezel, de zogenaamde Bovenmoezel ten zuidwesten van Trier, en op de hellingen van de Sauer. De aanplanttendens is licht dalend.
Genieten
Wijnen en mousserende wijnen van het druivenras Elbling worden gekenmerkt door lichtvoetigheid, speelsheid en frisheid. Hierdoor zijn het ongecompliceerde dorstlessers voor mooie zomerdagen. De Beschermde Oorspongsbenaming (BOB, of ook gÜ - garantierte Urspungsbezeichnung) „Obermosel Elbling trocken“ gebotteld in witte slanke flessen, voldoet aan de hoogste sensorische normen en levert een consistente smaak. Hij wordt aanbevolen bij een broodmaaltijd, maar ook bij vis en zeevruchten.
Geschiedenis
De Elbling is een van de oudste geteelde witte druivenrassen in Europa. De Romeinen noemden hem waarschijnlijk „Vitis alba“, de „witte wijnstok“. Taalkundigen nemen aan dat het woord „alba“ evolueerde uit de termen „Alben“ en „Elben“ om de term „Elbling“ te vormen. Historici zijn van mening dat de Romeinen 2000 jaar geleden Elbling naar Duitsland brachten, maar een omleiding via Gallië wordt ook mogelijk geacht. Eeuwenlang, van de middeleeuwen tot de 19e eeuw, werd Elbling op grote schaal geteeld in Duitsland, de aangrenzende regio's en ook in Oost-Europa. Aangenomen wordt dat de afschaffing van de "tiendenwijnen", waarvoor de Elbling populair was door zijn rijke opbrengsten, de achteruitgang van de Elbling in de hand heeft gewerkt. Vandaag is het een specialiteit in het Duitse wijnlandschap die bijna uitsluitend in de Moezel verbouwd mag worden. Vooral de domeinen aan de Bovenmoezel kunnen terugkijken op een 2000 jaar oude teelttraditie.
In één oogopslag
- De zeldzaam voorkomende „Rote Elbling“ wordt ook beschouwd als een wit druivenras en produceert extractrijke, zalmkleurige wijnen.
- Druiven met dunne schil, met een goede opbrengst als Qualitätswein
- Vroeg rijpend ras, stelt geen hoge eisen aan de locatie, geeft de voorkeur aan schelpkalk
- Aroma: delicate geur, doet denken aan appel
Boekentip
Hoe verhoudt de term "Schuldenzahler" (schuldenaar) zich tot Elbling?
De term "Schuldenzahler" (schuldenaar) wordt in de volksmond gebruikt om druivenrassen met een hoge opbrengst aan te duiden. In Duitsland is de term ook een officieel synoniem voor het druivenras Weißer Elbling, dat vaak gebruikt werd om de verschuldigde "tienden" te betalen.
Wijnhuizen Wijnhuizen in de omgeving
-
Weingut Schuh