Detail druivenrassen

Müller-Thurgau

Rivaner auch Müller-Thurgau

Het druivenras werd gekweekt door professor Hermann Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau.

Feiten

  • 10.970 ha

    Wijngaard in Duitsland in 2022

  • ongeveer 20%

    Van de oppervlakte beplant met witte wijnstokken in Rheinhessen

Aanplant

Müller-Thurgau is te vinden in bijna alle Duitse wijngebieden. In 2022 waren de grootste arealen te vinden in Rheinhessen met ca. 3.893 hectare en Baden met ca. 2.218 hectare, gevolgd door de Pfalz met ca. 1.630 hectare, Franken met ca. 1.400 hectare en de Mosel met ca. 771 hectare.De beperking van de toegestane opbrengsten per hectare wijngaard die in de jaren 1980 werd ingevoerd, heeft een zeer positief effect gehad, vooral voor Müller-Thurgau, die de neiging heeft om hoge opbrengsten te produceren. Met een lager rendement laat het ras zijn ware kwaliteitspotentieel zien.

Belangrijkheid

In het Duitse wijnlandschap heeft Müller-Thurgau zijn leidende positie in de jaren 1990 afgestaan aan Riesling. Met een areaalaandeel van ongeveer 10,6% is het druivenras echter nog steeds van belang in de Duitse wijnbouw. Het feit dat Müller-Thurgau nu op bijna 11.000 hectare groeit, is onder andere te danken aan zijn brede toepassingsmogelijkheden en zijn toegankelijkheid voor niet-wijnkenners. Bovendien stelt de Müller-Thurgau-stok geen hoge eisen aan de locatie en wordt hij beschouwd als betrouwbaar wat betreft opbrengst.

Vinificatie en smaak

Het druivenras rijpt vroeg en produceert sappige, soms bloemige wijnen met een fijne, fruitige muskaatsmaak. De zuren zijn meestal mild, soms wat meer uitgesproken in wijnen van noordelijke origine. Ze rijpen meestal in roestvrijstalen tanks, wat goed is voor het behoud van frisheid en druiftypische smaak. Dit zijn meestal droge of lichtzoete Qualitätsweine. Op enkele uitzonderingen na is Müller-Thurgau geen bewaarwijn en smaakt hij het best in de eerste jaren na de oogst. Hier en daar worden ook „sur lie“wijnen aangeboden die tot kort voor het bottelen op de fijne droesem hebben gelegen.

De wijnen zijn makkelijk toegankelijk van smaak en populair door hun harmonieuze karakter. Ze zijn licht tot lichtgeel van kleur en hebben een gemiddelde body. Als de naam Rivaner op het etiket staat, kan men ervan uitgaan dat het een droge, eerder jeugdige, lichte en frisse wijn is. Müller-Thurgau wijnen zijn meestal ongecompliceerde alledaagse wijnen die goed harmoniëren met delicate, aromatische gerechten.

Geschiedenis

Professor Hermann Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau is verantwoordelijk voor het bestaan en de naam van dit druivenras. Muller, die leefde van 1850 tot 1927, kweekte dit druivenras in het onderzoekscentrum in Geisenheim. Recente genetische analyses tonen onomstotelijk aan dat hij hierin geslaagd is door Riesling x Madeleine royale te kruisen. Het ras werd verder ontwikkeld in het Zwitserse onderzoekscentrum in Wädenswil en in 1913 vernoemd naar de veredelaar. Het synoniem Rivaner is een samentrekking van de woorden Riesling en Silvaner. Deze twee variëteiten werden lang beschouwd als de ouders van Müller-Thurgau.

In één oogopslag

  • Kruising van Riesling x Madeleine royale
  • Op ongeveer 15% van de witte wijngaarden in Rheinhessen
  • Hoogproductief en vroegrijp
  • Aroma: delicaat fruitig en bloemig, delicate kruiden, appels of peren

.

Wat heeft Rivaner te maken met Müller-Thurgau?

De naam Rivaner is samengesteld uit de rassen Riesling en Silvaner, die lang beschouwd werden als de ouders van Müller-Thurgau. Rivaner wordt daarom nog vaak gebruikt als synoniem voor Müller-Thurgau.

met schijfjes peer Kipfiletreepjes

met schijfjes peer

  • 500 Gramm Hähnchenbrustfilet
  • 2 reife Birnen
  • 200 ml Birnensaft
  • 100 ml Sahne
  • 1 ganze Zwiebel
  • 4 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

 

Snijd de kipfilet in reepjes. Pel de ui en snijd in blokjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin het vlees. Voeg de blokjes ui toe en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

 

Was en schil de peren, verwijder de schil, snijd in partjes en sauteer in de pan. Blus af met het perensap en laat iets inkoken.

<p

 

<p>Room toevoegen en op smaak brengen.

  • Müller-Thurgau (halbtrocken & feinherb)
  • Kerner (halbtrocken & feinherb)