Detail druivenrassen

Portugieser

Portugieser

In de loop der jaren is de blauwe Portugieser uitgegroeid tot het derde belangrijkste rode wijnras in Duitsland. Zijn ongecompliceerde, licht robijnrode wijnen bieden veelzijdig genot.

Feiten

  • 9°-13°

    Drinktemperatuur als rosé

  • 2.295 ha

    Wijngaard aangeplant in 2022

Aanplant en betekenis

De variëteit stelt lage eisen aan bodem en standplaats, maar is minder geschikt voor vochtige en zware bodems. De wijnstokken kunnen ook goed overweg met zandgronden die weinig voedingsstoffen bevatten. Als er geen schade is door wintervorst, wordt Portugieser beschouwd als krachtig en betrouwbaar. De druiven rijpen vroeg en kunnen soms al in de eerste helft van september geoogst worden als kwaliteitswijn.

Portugieser is het derde belangrijkste druivenras voor rode wijn in Duitsland, na Spätburgunder en Dornfelder. Het areaal bedraagt 2.295 hectare (2022); dat is ongeveer 2 procent van de Duitse wijngaard. Er is een duidelijke regionale focus op Portugieserteelt in de Pfalz (1.086 hectare), Rheinhessen (926 hectare), Württemberg (89 hectare) en de Ahr (13 hectare). Nadat veel wijnbouwers de Blauer Portugieser in de jaren 1970 opgaven, nam het areaal in het daaropvolgende decennium weer toe en heeft het zich sinds de jaren 1990 grotendeels gestabiliseerd.

Vinificatie en genot

In veel gevallen wordt de druivenmost onmiddellijk of na een korte rusttijd geperst en gevinifieerd tot Weißherbst (een type rosé). De lichtrode kleur suggereert naar de naam Weissherbst. De rode wijnen van Portugieser, meestal licht robijnrood van kleur, zijn meestal ook lichter in alcohol dan andere rode wijnen.

Portugieser wordt beschouwd als een ongecompliceerde, aangename, volle, sappige en frisse wijn. Zonder al te veel tannine ontwikkelt hij zich snel en is hij al in de lente een harmonieuze, makkelijk drinkbare wijn. Hij kan dan ook iets koeler worden gedronken (rosé 9 - 13° C en rode wijn 14 - 16° C). Dit versterkt het verfrissende karakter van de lichte rosé of rode wijn, die meestal een verkwikkend zuurtje heeft. In het ingetogen aroma vinden we toetsen van aalbes, framboos of aardbei, soms ook kriek of een peperige toets. De Portugieser kan een aangename begeleider zijn van vele gerechten, en vooral de Weißherbst heeft veel vrienden als zomerwijn.

Geschiedenis

Volgens nieuwe wetenschappelijke bevindingen ligt de oorsprong van Portugieser in wat nu Noordoost-Slovenië is. De Portugieser kwam via Oostenrijk (18e eeuw) naar Duitsland (19e eeuw). Johann Philipp Bronner nam de teelt over van de Portugieser, die vermoedelijk zijn oorsprong vindt in Oostenrijk-Hongarije. Het ras verdrong veel oude wijnstokken al in de 19e eeuw. Volgens de laatste bevindingen van het Julius Kühn Instituut zijn Blaue Zimmettraube en Grüner Silvaner de ouders van Blauer Portugieser. Een voorouder is de Blauer Gänsfüßer.

In één oogopslag

  • Derde belangrijkste rode wijnras in Duitsland
  • Geringe eisen aan bodem en standplaats
  • Vroegrijp en betrouwbare opbrengst
  • Aroma: rode bes, aardbei, krieken, peperig

Wat is naast Duitsland en Oostenrijk een belangrijk land voor de teelt van Portugieser?

Een derde belangrijk land voor de teelt van Portugieser is niet Portugal, zoals de naam doet vermoeden, maar Hongarije.