Detail druivenrassen

Trollinger

Trollinger

Het druivenras Trollinger staat bijna uitsluitend aangeplant in Württemberg en wordt gekenmerkt door zijn krachtige groei en hoge opbrengsten.

Feiten

  • 1.940 ha

    Wijngaard aangeplant in 2022

Cultivatie en betekenis

Het druivenras Trollinger (van Tirolinger), dat voornamelijk voorkomt in Württemberg, is een variëteit van Vernatsch (Grossvernatsch) en wordt gekenmerkt door zijn krachtige groei en hoge opbrengsten. Trollinger wijnstokken voelen zich het best thuis op warme bodems, vooral op Keuper of Muschelkalkformaties. De late rijpingsperiode, die later is dan die van Riesling, vereist een zeer goede locatie, die bovendien zo vorstvrij mogelijk moet zijn. Trollinger is een hoogproductief druivenras met opbrengsten van 100 hl/ha; het kan dus ook aangeplant worden op arme bodems. Het mostgewicht blijft meestal in het kwaliteitswijnbereik, met een gemiddelde van 70 graden Oechsle. Het zuurgehalte is met 7 tot 10 g/liter ongewoon hoog voor een rode wijn. Tussen 1960 en 1995 groeide het areaal van Trollinger met ongeveer 1.000 hectare en bereikte het een oppervlakte van ongeveer 2.500 hectare. In het laatste decennium is het areaal licht gedaald (2022: 1.940 hectare). In Württemberg is Trollinger (1.908 hectare) het meest verbouwde rode wijnras, vóór Lemberger en Schwarzriesling. Er wordt bijna geen Trollinger geproduceerd buiten Württemberg. Slechts 34 hectare - zoals uit de statistieken blijkt - ligt niet in Württemberg. De concentratie op een van de zuidelijkste Duitse wijnbouwregio's is voornamelijk te wijten aan klimatologische redenen, aangezien de wijnstok een lange vegetatieperiode nodig heeft om te rijpen. Bovendien hebben de wijnen zich ontwikkeld tot een „nationale drank“ van de Schwaben, de naam van de inwoners in het oostelijk deel van Baden-Württemberg en een strook in Beieren. 

Vinificatie en smaak

De meeste wijnen worden door de keldermeesters gemaakt tot frisse en speelse rode wijnen. Het is een klassieke, lichtere, Duitse drinkwijn met vaak een zeker restzoet. Wijnen van hogere predicaten zijn zeldzaam. De lichte wijnen hoeven niet meerdere jaren te rijpen, maar zijn het jaar na de oogst al klaar om te drinken. Hun fijne florale aroma verraadt een delicate muskaattoon of ook een aroma van wilde kersen. De wijnen presenteren zich in het glas meestal in een lichtrode kleur, in goede jaren ook robijnrood. Ook wordt er Weissherbst van gemaakt. Blenden met Lemberger is wijdverspreid. De sappige bessen zijn populair als tafeldruiven.

Trollinger wordt vaak gedronken bij een broodmaaltijd, maar gaat ook goed samen met een stukje wit vlees of verse kaas.

In één oogopslag

  • Laatrijp met hoge opbrengst
  • Veist een goede, liefst vorstvrije standplaats
  • Smaak: aardbeien, aalbessen, kersen

Hoe wordt de Trollinger ook wel genoemd?

In Zuid-Tirol staat de variëteit bekend als "Vernatsch" (Italiaans: Schiava).

van mild tot pittig Rode Thaise curry

van mild tot pittig

  • 1 EL rote Currypaste
  • 1 Zehe Knoblauch
  • 100 Gramm Kaiserschoten
  • 100 Gramm Prinzessbohnen
  • 2 Frühlingszwiebeln
  • 2 rote Paprika
  • 1 Karotte
  • 1 Stange Zitronengras
  • 30 Gramm Cashewkerne
  • 100 ml Hühnerbrühe
  • 4 EL Sesamöl
  • 2 EL Sojasauce
  • 1 EL Fischsauce
  • 240 Gramm Basmati- oder Jasminreis
  • 300 Gramm Hähnchenbrustfilet (optional)

 

Hak de knoflook fijn. Snijd de uiteinden van de snijbonen en de peultjes af. Snijd andere groenten in dunne staafjes. Als je geen vegetarische gerechten wilt bereiden, snijd dan de kipfilets in dunne reepjes.

 

Sauteer de kip ongeveer 3 minuten in de sesamolie en haal hem dan uit de wok. Bak de currypasta, citroengras en knoflook ca. 3 minuten in de sesamolie. Kook de rijst in gezouten water.

 

<Voeg de kokosmelk en kippenbouillon toe en doe de groenten in de wok. Breng het geheel aan de kook, voeg dan 2 el sojasaus en 1 el vissaus toe en laat het geheel op een laag vuur ongeveer 5 minuten sudderen. Voeg dan de kipreepjes toe en laat nog eens 5 minuten sudderen. Serveer met rijst en garneer met cashewnoten om het af te maken.</p>

  • Trollinger (halbtrocken & feinherb)