Detail druivenrassen

Lemberger

Lemberger

Lemberger komt oorspronkelijk uit wat nu het noordoosten van Slovenië is en arriveerde in Württemberg in de 19e eeuw, waar het nu bijna uitsluitend staat aangeplant op ongeveer 1.800 hectare.

Feiten

  • 1.929 ha

    Wijngaard aangeplant in 2022

Kweek en belang

Voor Lemberger is de afgelopen jaren en decennia een geleidelijke maar gestage toename van het aantal wijngaarden waargenomen. Terwijl er in de jaren 1980 slechts 400 tot 500 hectare was beplant met deze variëteit, telden statistici halverwege de jaren 1990 iets minder dan 1000 hectare. Momenteel staat Lemberger aangeplant op een goede 1.929 hectare wijngaarden (2022). Het ras wordt bijna uitsluitend verbouwd in Württemberg met 1.769 hectare. Daar is het goed voor ongeveer 16 procent van het wijngaardareaal. Lemberger houdt van een warm klimaat en windbeschutte locaties, omdat het vroeg uitloopt en laat rijpt. De wijnstok stelt de hoogste eisen aan de locatie en middelmatige eisen aan de bodem. Lemberger gedijt bijzonder goed op diepe, vruchtbare leemgrond en levert een gemiddelde opbrengst qua hoeveelheid. De specialiteit uit Württemberg bereikt topkwaliteit op zeer goede locaties.

Extensie en smaak

Lemberger is er in verschillende stijlen. Aan de ene kant zijn er de lichtere, fruitige wijnen en aan de andere kant - op basis van Spät-  en Auslese-kwaliteiten - de rode wijnen die rijk zijn aan extract en tannines. De wijnen hebben meestal een intense zwartrode kleur. In de neus hebben ze vaak een ingetogen tot sterk aroma dat doet denken aan bramen, kersen, krieken, pruimen, rode bessen, kruisbessen, vlierbessen, bananen en cacao of vegetale tonen zoals groene bonen of groene paprika. Afhankelijk van de rijpingsmethode hebben rode wijnen een fruitige of tanninerijke smaak met een lange afdronk. Voldoende zuurstructuur, extracten en tannines maken Lembergerwijnen lang houdbaar. Soms wordt hij gekenmerkt door rijping op barriques, maar hij heeft ook een zoete charme en warmte. In sommige gevallen mengen ambitieuze wijnboeren en wijnbouwcoöperaties Lemberger met Trollinger, die dan wordt aangeboden als „Lemberger mit Trollinger“ of „Trollinger mit Lemberger“ afhankelijk van de variëteit. Lemberger mousserende wijn wordt beschouwd als een speciale zeldzaamheid.

Het lichte, fruitige type Lemberger (zoals de spreekwoordelijke Württemberger Viertele) is ideaal voor snacks en zomerse barbecues. De tanninerijke Lemberger past goed bij hartige patés, barbecuegerechten, een klein uiengebraad, knapperig gebraden gevogelte van eigen bodem, wild gevogelte, intens gearomatiseerd pelswild, gestoofd vlees, lamsvlees, warm gebraden rundvlees, blauwe kaas, pekelkaas (feta) en rijpe bergkaas.

Geschiedenis

„Blauer Limberger“ is de naam waaronder het druivenras geclassificeerd wordt, „Lemberger“ en „Blaufränkisch“ zijn de toegestane synoniemen voor Duitse wijnen van dit druivenras. De laatrijpe Lemberger vindt zijn oorsprong in de wijngaarden in wat nu het noordoosten van Slovenië is. Het bestaan van Lemberger in Oostenrijk is gedocumenteerd voor de tweede helft van de 18e eeuw; in ons buurland groeit het vandaag nog steeds in Burgenland en in de buurt van Wenen onder de naam Blaufränkisch, in Hongarije heet het Kékfrankos. In de 19e eeuw bevorderde een "wijnverbeteringsmaatschappij" de vermindering van de massaproductie en de verspreiding van de beste druivenrassen (zoals Lemberger) in het koninkrijk Württemberg. De Württemberger Lemberger werd beschouwd als de favoriete drank van de eerste Duitse president Theodor Heuss, en prins Bismarck en Napoleon zouden de variëteit ook hebben gewaardeerd. Volgens de laatste bevindingen van het Julius-Kühn-Instituut zijn Blaue Zimmettraube en Weißer Heunisch de ouders van Blaufränkisch.

In één oogopslag

  • Kruising tussen Blaue Zimmettraube x Weißer Heunisch
  • Hoogste eisen aan de wijngaard, gemiddelde eisen aan de teelt
  • Vroeg in knop, laat uitlopend
  • Aroma: aalbessen, bramen, kersen, frambozen
  • Smaak: fruitig of tanninerijk en met een lange afdronk, gemiddelde zuurgraad

Wiens favoriete drankje was Lemberger?

Württemberger Lemberger werd beschouwd als de favoriete drank van de eerste Duitse president, Theodor Heuss. Prins Bismarck en Napoleon zouden de variëteit ook hebben gewaardeerd.

Tips uit de Japanse keuken JAPAN : Varkensvlees gestoofd in soja

Duitse wijnen hebben een natuurlijk voordeel als het aankomt op een perfecte harmonie met geselecteerde Aziatische gerechten. Met een lichter alcoholgehalte, soms knisperende zuren, een gematigd restzoet of zachte tannines in rode druivenrassen passen ze perfect bij verschillende stijlen van de Aziatische keuken.

  • 1 kg Schweinebauch
  • 120 ml Deutscher Weißwein
  • 80 ml Sojasauce
  • 80 ml Honig
  • 50 ml Wasser
  • 4 cm Lauch (grüner Teil)
  • 3 Ingwer (dünne Scheiben)
  • 4 Gekochte Eier
  • 1 Gemüse wie z.B. Chinakohl

 

VOORBEREIDING

 

1. Snijd het buikspek in grote stukken zodat het in je pan past

.

 

Scheur en bak het buikspek in de pan op hoog vuur en doe het over in een steelpan. Bedek het vlees volledig met water.

<p

 

<p>Voeg de gember en prei toe en breng op hoog vuur aan de kook.

 

2. zet het vuur laag en laat ongeveer 1,5 uur koken tot het vlees zacht is (test met een vork). Vervang het verdampte water door nieuw water en kook zo nodig verder.

<p

 

<p>3. Laat afkoelen, haal het vlees eruit en snijd het in stukken van ongeveer 4-5 cm (hoe beter het vlees gekoeld is, hoe minder het uitdroogt)

.

 

4 Doe het vlees en alle andere ingrediënten behalve de sojasaus in een schone pan en verhit tot het kookt. Zet het vuur laag, laat nog 5 minuten sudderen en voeg dan de sojasaus toe.

<p

 

<p>5 Plaats een bord dat precies in de pan past direct op het vlees of leg het deksel op de pan. Laat 30 minuten sudderen.

<p

 

<p>6. Haal het varkensvlees uit de pan, voeg de gekookte eieren en groene groenten toe en laat de bouillon tot de helft inkoken.

 

Voeg het vlees weer toe en meng goed met de bouillon. Schik het vlees vervolgens op het bord, voeg het gekookte ei en de groenten toe en giet de bouillon erbij.

<p

  • Lemberger (trocken)
  • Dornfelder (trocken)
  • Spätburgunder (trocken)
  • Lemberger (halbtrocken & feinherb)
  • Dornfelder (halbtrocken & feinherb)
  • Spätburgunder (halbtrocken & feinherb)