ה רעשה הוהיל םיקידצ ואבי וב

Iedereen die voor de poort van ons wijnpershuis staat en deze regels leest, realiseert zich misschien dat dit een heel bijzondere plek is.

Citaten

"Dit is de poort naar het eeuwige, de rechtvaardigen zullen daar binnengaan"

Wie voor de poort van ons wijnpershuis staat en deze regels leest, kan vermoeden dat dit een heel bijzondere plek is. Ten eerste, als je volgt wat er staat, lijkt er, afgezien van de plaquette met de Hebreeuwse inscriptie, nauwelijks iets bijzonders te zijn.

De eerste synagoge van onze gemeenschap werd echter in 1744 gebouwd in het hart van Guntersblum, waar onze wijnen vandaag de dag worden opgeslagen en gerijpt. Vanaf dit moment werden er bijna 200 jaar lang diensten gehouden en Kiddush gezegd in deze plaats van aanbidding. Dit is de naam voor de zegening ter ere van de wijn, die traditioneel de sabbat inluidt en de belichaming is van huiselijke en synagogale vrolijkheid.

Deze uiting van vrolijkheid werd onderbroken door de heerschappij van de nationaalsocialisten. Nadat op 5 oktober 1938 de laatste dienst in de synagoge was gehouden, kocht mijn overgrootvader Georg Friedrich Schmitt het gebouw. Dit redde de synagoge, want nog geen maand later werden overal Joodse gebedshuizen in brand gestoken als gevolg van pogroms.

<p <p>Na de Tweede Wereldoorlog werd het dak, dat in de oorlog was verwoest, gerepareerd en werd de voormalige synagoge omgebouwd tot wijnpershuis. In 1984 werd het op de monumentenlijst geplaatst. Hoewel er niet langer gebeden wordt in de voormalige gebedsplaats, komen we hier regelmatig samen voor wijnproeverijen en kelderrondleidingen. Hoewel de plek enigszins is verwaarloosd, blijft het een huis van samenkomst waar mensen kunnen vieren, leren en discussiëren. L’Chaim!

Neem contact op met