Vulkaanrotstuin Winklerberg
Op de restanten van een 15 miljoen jaar geleden uitgedoofde vulkaan ontstaat de wijn in Ihringen am Kaiserstuhl.
Twee lavastromen, poreus uitwerpgesteente, lavabommen – de Winklerberg heeft alles wat een oude vulkaan in zich had.
Beroemd is hij ook door wat zo uitstekend op die lava gedijt. Minstens sinds 962 wordt in de Kaiserstuhlgemeente wijn gemaakt. Waarschijnlijk waren de Romeinen hier al eerder bezig met wijnbouw, want per slot van rekening is de Kaiserstuhl voor druiven het zonnigste en warmste gebied in Duitsland.
Was Ihringen in 962 al een belangrijk wijndorp, tegenwoordig behoort de gemeente ten westen van Freiburg met zijn 600 hectare wijngaard tot de grootste van Duitsland. De beroemdste wijngaard is de Winklerberg die zijn naam dankt aan het hoekige karakter van de aanplant (het Duitse ‘Winkel’ betekent ‘hoek’). De steile bodems van verweerd vulkanisch gesteente, waarin op diverse plaatsen ook kalk voorkomt, zijn vandaag de dag ‘getemd’ door de aanleg van terrassen. Ze geven krachtige, minerale wijnen.
‘Natuur en wijnen van de hoogste kwaliteit’ is dan ook het motto van de in oktober 2006 opengestelde rondwandelroute door de vulkaanrotstuin Winklerberg. Langs de bewegwijzerde route zijn allerhande zaken te ervaren die te maken hebben met geologie, natuur en vooral wijn. De weg voert langs het Altes Rebhäusle (wijngaardhuisje), de Winklerbergbrünnele (waterput) en een historische trap, stuk voor stuk getuigen van een oude wijncultuur. Daartoe behoort ook de pioniersdaad van wijnboer Georg Ernst Lythin. Hij plantte in 1813 voor het eerst edele druivenrassen als Burgunder, Traminer en Muskateller aan op de Winklerberg. Dat betekende het begin van de kwaliteitswijnbouw in de Kaiserstuhl. Met dank aan het vulkaangesteente.