De Calmont
Zelfs de Moezel heeft geen steilere helling: met een helling tot 60 graden is de Calmont de steilste wijngaard van Europa.
De bijna 300 meter hoge helling tussen de Moezeldorpen Bremm en Ediger-Eller ontstond 400 miljoen jaar geleden tijdens het Devoon en bestaat uit kwartshoudend zandsteen en verweerde leisteen.
De steile helling zorgt voor een optimale zoninstraling en daarmee voor ideale groeitemperaturen voor de hier aangeplante Riesling. Hoge, dwars op de helling gebouwde muren uit leisteen verhinderen het naar beneden van de zachte bodem met zijn kleileisteen en markeren de terraswijnbouw in deze wijngaard. Johann Wolfgang von Goethe beschreef die al als “natuurlijk amfitheater waar op smalle, uit stekende richels de wijnstok optimaal gedijt”.
De Calmont heeft een wijntraditie van vele eeuwen. Het oudste zekere bewijs daarvoor stamt uit het rond 588 door bisschop Venantius Fortunatus van Poitiers geschreven gedicht ‘De navigo suo’. Hij begeleidde destijds koning Childebert II van de Merovingers op een bootreis van Metz naar Andernach aan de Rijn. Toen al werd per schip over de Moezel gereisd en werd het oog van de waarnemer getroffen door de dicht aangeplante druivenstokken tussen de rotsen van de steile helling. “Daar waar steile kloven de kostbaarste zoete druiven voortbrengt”, aldus een enthousiaste Venantius. “Waar wijnbergen vol loof omhoogklimmen tot aan kale bergtoppen, oogst de wijnboer de gekleurde druiven. Zelfs hangend aan de rotswand plukt hij het fruit.” De hellingen waren zo steil en de leisteen zo kaal, dat ‘de rots hier wijn baart en laat stromen.”
De ruwe en steile rots eist van de wijnboer tot op de dag van vandaag zwaar handwerk, tot wel 1800 uur per hectare. Op de rug moeten de druiven naar de wagen onder aan de helling gebracht worden. Sinds de jaren negentig helpt een Monorack tandradbaan bij het werk en ook die vormt een stukje bezienswaardige wijncultuur. Niettemin blijft het werk zo zwaar dat van de in totaal 22 hectare er maar 14 geëxploiteerd worden. De naam Calmont is dan ook afgeleid van het Latijnse ‘calidus’ = warm en ‘mons’ = berg, of van het Keltische ‘kal’ = hard. De rotsberg dus. Aan den lijve ervaren kun je dit op de Klettersteig, het spectaculaire klimpad op de Calmont die wel de ‘noordwand van de Eiger onder de wijngaarden’ genoemd wordt.